I ett samhälle där den nya generationen ska vara up-to-date, välutbildad, ambitiös och samtidigt göra karriär tidigt. Ja, då krävs en hel del självdisciplin och nyfikenhet för att nå dit man vill. Inte minst inom pr-branschen.
 
90-talisterna är en generation som inte bara konsumerar. De vill också ha en ständig feedback och bekräftelse. I ett myller av sociala medier och karriärhets uppstår den
ständiga frågan “hur når jag mina drömmar”? Gäller dessa drömmar pr-branschen är det aldrig för sent att börja arbeta i tid för dem.
 
Den här generationen matas hela tiden av framgångssagor och karriärmänniskor i deras egen ålder. Det finns bloggare som blir entreprenörer och tjänar miljoner, andra som får toppjobb på byråer och många fler som får uppfylla sina drömmar vid en relativt låg ålder.
 
PR-branschen är som många andra en tuff, men otroligt spännande bransch, precis som det mesta som har med kommunikation att göra. Den nervositet som dock
uppstår i många fall, beror mycket på alla funderingar kring hur man ska lyckas realisera sin dröm. Kommunikationsbranschen är svårdefinerad gällande utbildning, praktisk erfarenhet och allt där till. Det finns inget facit. Du skapar dig ett eget.
 
Det viktiga är att hela tiden vara nyfiken och vilja veta mer. Ingenting kommer utan hårt slit och en stark vilja. Att inspireras av förebilder och höra hur dessa har tagit sig dit där dem befinner är att rekommendera. Det är en sak som jag tagit mig långt
på. Likaså är studier i ryggen något du aldrig kommer att ångra. En stark nyfikenhet,
nördighet för något, öppenhet för högt och lågt samt ett jäkla driv och ödmjukhet, det tror jag är ett framgångsrecept för många 90-talister idag.
 
För en vecka sedan började min tjänst pr-byrån Edelman. Det hela började med att jag kontaktade vd Linda Waxin för en kaffe och efter några möten, lagom mycket mejl för att ligga på och ett case senare var det klart. Jag tror att kombinationen av att jobba hårt och ligga på den du söker är bra. Att lämna jobbet första dagen med tanken “herregud vad underbart, det här är verkligen mitt jobb nu”, det är lycka.
 
Sammanfattningsvis har jag några tips på vägen för 90-talisterna som vill ta sig fram i pr-branschen:
 
Nyfikenhet och ödmjukhet.
Mod att följa magkänslan och en oräddhet för att misslyckas.
Envishet och ett jäkla driv.
*  Medieutbildningar så som medie- och kommunikationsvetenskap, journalistik eller pr.
*   Praktik för lära dig förstå hur det fungerar på riktigt.
*  Kaffemöten. Bjud ut dina förebilder inom branschen och lär av dessa.
*  På med nyhetshatten. Följ branschmedier, följ dina förebilder på twitter och häng med i vad som händer.
 
Caroline Lidman, nyanställd på Edelman