Både hovet och regeringen är på plats när företaget Heart Aerospace visar upp sitt kommande elflygplan.

Både Prins Daniel och infrastrukturminister Tomas Eneroth (s) tar sig till Heart Aerospace i Göteborg för att titta på företagets nya drivlina.

”Vi är oerhört glada och stolta över att Sveriges kungahus och regeringen närvarar i dag då vi presenterar drivlinan. Vi vill visa var vi befinner oss i utvecklingen av vårt första svenska elflygplan för passagerartrafik. Förhoppningsvis skapar det större förståelse och politisk vilja att satsa på svenskt elflyg”, kommenterar Anders Forslund, vd för Heart Aerospace.

Tanken är att företaget ska bygga Sveriges första elflygplan för passagerartrafik. Målet är att elflygplanet ska vara certifierat år 2025-2026. Flygplanet, som heter Heart ES-19, ska ha plats för 19 passagerare och kunna flyga uppåt 400 kilometer.

”Sverige är ett exportberoende land och vi behöver flyget, men flyget måste ställa om. Här har elflyg en viktig roll. Heart Aerospace är ett intressant företag och jag har med spänning följt deras arbete. Jag ser fram emot besöket och att höra mer om de satsningar de gör”, kommenterar infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Även Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen, kommer att vara på plats:

”Sverige har en möjlighet att bli en global ledare i fossilfritt flyg. Regeringens satsning på forskning och elektrifiering av flyget är en viktig del av förutsättningarna för att det svenska inrikesflyget ska bli fossilfritt 2030”, kommenterar han.