Initiativet Elupproret i Gnosjöregionen startades egentligen för 2,5 år sedan av Eric Anderzon, vd för investmentföretaget Acema invest i Småland, tillsammans med tre andra företagare i Gnosjöregionen.
Kritiken har handlat om bland annat elbolagens svårbegripliga prissättningssystem och de höga kostnaderna. Nu har upproret fått nytt liv igen efter att landets delats in i fyra olika elprisområden, något som medfört betydligt högre kostnader för elkonsumenter i södra Sverige jämfört med de i norr.
– Det kom som ett brev på posten här. Vi har vetat om det och flaggat för det sedan vi körde igång, men ingen har lyssnat på oss. Paradoxalt nog kan man säga att det varit god draghjälp för vår uppror, säger Eric Anderzon.
Eric Anderzon vänder sig mot indelningen av flera skäl. Bland annat menar de att det skapar handelshinder och slår mot redan hårt konkurrensutsatta företagare. Dessutom är gränsdragningen enligt upproret till synes godtycklig. Eric Anderzon pekar på Gnosjöregionen, som är indelad i två områden, vilket innebär att två företag som ligger på bara några hundra meters avstånd från varandra kan ha helt skilda elkostnader.
Syftet med initaitvet är att driva opinion och skapa uppmärksamhet kring frågan – och efter 2,5 år har det nog blivit lite lättare.
– Vi har byggt upp ett stort blocköverskridande kontaktnät inom politiken, som inkluderar bland andra europaparlamentarikerna Lena Ek (c) (numera miljöminister) och Marita Ulvskog (s).
Upproret har tidigare blivit inbjudna till samtal hos EON, näringsdepartementet och Energimarknadsinspektionen. Även Miljöpartiet har kallat på dem för att få veta mer om frågan.
– Det är skrämmande hur dåligt pålästa politikerna verkligen är. Systemet är inte gjort för att man ska begripa det.
Deras största framgång har varit Energimarknadsrådet, som regeringen inrättade tidigare i år. Rådet består av 16 konsument- och industriorganisationer med uppdraget att öka insynen i Energimarknadsinspektionens arbete.
Upproret har nu skickat in ett överklagande till tidigare försvarsminister och numera generaldirektör på Svenska Kraftnät Mikael Odenberg, som de menar har förts bakom ljuset och fått felaktiga uppgifter som legat till grund för själva indelningen.
– De har fått felaktiga uppgifter som gjort att vi hamnat i fel område. Vi vill att de ska ompröva beslutet av linjedragning av område 4 i allmänhet, och Gnosjöregionen i synnerhet och att eventuella merkostnader ska ersättas.
Jobbar ni med konsulter?
– Nej, vi är fyra man här som lobbar mot politiker och myndigheter. Sedan jobbar vi också med några professorer och forskare som kollar vår fakta och information.
Elupproret i Gnosjöregionen finns också på
Facebook.
Ardalan Samimi