Tidigare i sommar blev ett planerat högerextremt läger i scoutgården i skånska Höör en förstasidesnyhet i DN. Såväl radion, TT och andra medier hakade på med stor intensitet. Obskyra Svenskarnas parti, som förut hette Nationalsocialistisk front, fick mediekänslorna att svalla ordentligt. Hur kan detta tillåtas? Hur stoppa partiets planer? Stiftelsen Expos företrädare, som karlägger högerextremismen men struntar i vänsterextremismen, kommenterade saken.
Den 9 juli kom så ett uppföljningstelegram från TT som meddelade, att lägret stoppats i den aktuella scoutgården men enligt polisen genomförts på annan plats, där partiet hyrt in sig. Flera tidningar, bland andra DN, publicerade telegrammet. Inget att säga om det.
 
Men varför mäter medierna den politiska extremismen i vårt land med helt olika mått, blir den logiska frågan? Varken TT, radion, DN eller andra tidningar med ett nämner med ord att sommarläger – tillika en hel vecka långt och med små barn närvarande – är årligen återkommande på västkusten för det stalinistiska Kommunistiska Partiet, tidigare KPMLr, vilket tillika är företrätt i några fullmäktigeförsamlingar i södra Sverige och har namnkunniga personer som skådespelaren Sven Wollter och barnläkaren Henry Ascher, den sistnämnde för övrigt aktuell i dagarna som en av resenärerna på Ship to Gazaflottan, i sina vänsterextrema led?  
KP hyllar som bekant den nordkoreanska regimen, som dragit svält och fasor över landets befolkning. Och det har alltid backat upp den kommunistiska diktaturen på Kuba.
Årets sommarläger för detta svenska diktaturkramande parti börjar den 25 juli och pågår en hel vecka, meddelar en under försommaren återkommande helsida i tidningen Proletären (se exempelvis nr 24 och nr 27 i år). Helt öppet meddelas också existensen av lägret på nätet under adress www.kommunisterna.org/organisation/sommarlagret.se Också telefonnummer är angivet i Proletären för den intresserade (nyhetsjournalisten)
 
Till detta sommarläger, som alltså har hållits årligen sedan lång tid tillbaka, kallas både vuxna och barn, även barn under 3 år. För barn, som är mellan 7 och 13 år anordnas i sann kommunistisk och tidigare östeuropeisk stil ”Pionjärläger”, vartill kommer bland annat RKU-läger för ungdomar mellan 14 och 25 år.
På den politiska indoktrineringen i lika sann och demokratifientlig stil är det inget fel: vad sägs exempelvis om det, som KPs ordförande, Anders Carlsson, skall tala, enligt vad han själv säger i nr 14 av Proletären?
”Det blir både historia och aktualitet. Jag kommer att tala en hel del om Sovjetunionen och om Stalin”.
”Men”, fortsätter Carlsson, ”inte om den Stalin vi känner från de borgerliga historieböckerna, utan om den okände Stalin, om den Stalin som utan framgång slogs för demokratiska reformer i Sovjet”.
 
Stalin som intensivt kämpande demokratisk reformator i Sovjetunionen. Kan den politiska falskhetens försök att på svensk mark ärerädda en av historiens värsta massmördare egentligen drivas längre? Inför små barn och ungdomar. Tala om ett extrempolitiskt läger så det förslår, som massmedierna alltså inte har skrivit ett ord om.
När artikeln om högerextremisternas planer var publicerad i DN, ringde jag och tipsade skribenten om KP:s årligen återkommande sommarläger. Hon hade ingen aning om detta och var måttligt intresserad av att titta närmare på dess innehåll.
 
Samtidigt tog jag kontakt med Expos företrädare, som inte heller tycktes bry sig så mycket om detta politiska slags läger. Han gav mig också det uppseendeväckande beskedet, att Expo ”inte har resurser” att granska vänsterextremismen i vårt land.
 
Inte resurser? Det är nog inte den verkliga orsaken till att partier som KP, de så kallade autonoma grupperna, djurrättsaktivister och en rad andra vänsterextrema grupper, som ofta uppträder maskerade, som sabotörer av andras legitima möten men själva oftast saknar demonstrationstillstånd, får gå fria från Expos ögon. Denna stiftelse och tidning med samma namn har helt enkelt inget intresse av att sätta luppen på vänsterextremismen.
 
Här mäts med olika mått, trots att såväl vänsterextremisterna som högerextremisterna är samma motbjudande politiska andas barn.
 
Bengt Olof Dike, frilansjournalist, tidigare politisk redaktör vid Norrköpings Tidningar