– Det gick jättebra. Det var en väldigt lyckad högtidsstund och tre statsråd kom och väldigt många andra. Jag tror vi var över 100 personer.

Hur tar du det här vidare?
–Vi kommer göra det här varje år helt enkelt. Det är viktigt att när man hyllar demokratin, som den här dagen handlar om, ska man ha klart för sig att demokratins idé är att allt utgår från folket och inte från gud. Därför är det viktigt att ha en sekulär högtidsstund åtminstone som alternativ till den religiösa som hölls samtidigt som vår.
 
Sekulär politik, hur vill ni driva den frågan?
–Det gör vi på alla möjliga sätt. Vi driver ju till exempel att man inte ska tillåta religiösa friskolor i Sverige. Vi driver väldigt tydligt att linjen att barn ska ha religionsfrihet också, därför ska man inte ha religiösa friskolor. Religionsfrihet är inget som är bara förbehållet vuxna. 

Är svenska politiker är inte tillräckligt sekulära?
Nej, det är det som är så märkligt. Sverige är ett skensekulärt land. Frågar man folk på gatan så skulle en majoritet säga att de inte är religiösa, men vi har fortfarande väldigt mycket reminiscenser av kristendom i vår grundlag. Kungafamiljen har inte religionsfrihet till exempel. Skatteverket samlar in medlemsavgifter åt Svenska Kyrkan gratis till ett värde av 107 miljoner om året. Det finns massor av kvarblivet. Kyrka och stat separerade för 16 år, sedan men lever fortfarande i ett slags syndigt samboförhållande.

Om du skulle ute årets mest skensekulära politiker, vem skulle det bli?
–Det beror på vad man lägger i ordet politiker. Antje Jackelén är en skensekulär ärkebiskop och hon är i någon mening politiker. Om du menar riksdagspolitiker, då tycker jag Jan Björklund är lite skensekulär. Jag har pratat med honom i 10 års tid om att han borde kräva ett förbud på religiösa friskolor. Det har han aldrig velat göra när han satt i regeringsställning. Nu när han har hamnat i opposition så går han plötsligt ut och vill ha ett förbud mot religiösa friskolor. Det tycker jag är lite skensekulärt, säger Christer Sturmark.