Boken Den sakkunnige ska avslöja hur det egentligen är ställt med den svenska neutraliteten. Författaren är hemlig och inte ens pr-byrån, som ska sköta marknadsföringen, får veta vem det är.

Den sakkunnige lanserades av förlaget Lava under våren, men gick obemärkt förbi under corona-utbrottet.  Nu ska pr-byrån JMW Golin relansera boken efter att byråns kreativa chef Samuel Garlöv av en slump hittat boken på Akademibokhandeln. Boken är skriven under pseudonymen Carl Berg.

– Jag misstänkte att det var Leif GW som hade skrivit boken, när jag låg hemma och läste. Språket är likt och jag gjorde en del efterfrågningar men kom inte så långt. Då hörde förlaget vd av sig och ville ha ett videomöte och då började vi prata om hur vi kunde göra för att boken skulle få mer uppmärksamhet.

Så förlagets vd, Peter Norrman, dementerade inte att GW hade skrivit boken?
 –  När man tar fram en kampanj vill man ha ett så bra underlag som möjligt. Han sa att det inte var GW. Det är spännande att göra en kampanj för en bok, som jag inte vet vem som har skrivit.

Kampanjen går på en av JCDecaux utomhustavlor, den som står närmast riksdagen. Alla som kan knäcka ett chefer, som består av tre bokstäver, kan knappa in en kod och så öppnas ett kassaskåp i utomhustavlan. Och där vankas gratisexemplar av boken.

– Jag gick in på scouternas hemsida för att hitta ett chiffer. Detta är ett av de enklare.

Men hur ska förlaget sälja böcker genom att ge bort dem gratis?
 –  Förlaget har fotat och filmat och tipsar varje dag om att man kan gå förbi och lösa chiffret. Kampanjen skapar uppmärksamhet, främst i deras kanaler och så skapar den också lite medieuppmärksamhet.

På utomhustavlan står ’I det här kassaskåpet finns en bok om svenska hemligheter som makten inte vill att du ska läsa’. Vem är ’makten’?

Vilken makt är det som inte vill att vi ska läsa boken?
Det ska anspela på riksdagen och den politiska makten och knyta an till boken, som handlar om hur svensk politik och svenskt näringsliv flätas samman för att främja svenska intressen.

Är boken fiktiv eller dokumentär?
 – De säger att den innehåller sanningar, men själva berättelsen är fiction. Den tar upp saker som Bofors, Cars Falck (journalist) och svenska kopplingar till Iran och Irak. Jag har ingen aning om var författaren har jobbat. Men man känner igen sig i Jan Guillous och Leif GWs språk. Någon har influerats av dem.