Lite dolt på DNs ledarsida i dag, under den mesiga rubriken ”Alla drar i vårdkunden” presenteras en story som kan bli nästa okontrollerade debatt den hårt ansatta vårdbranschen och i förlängningen regeringen inte önskade sig.
Ledarskribenten Hanne Kjöller berättar om hur psykiatriker och psykologer pressas av sina chefer att göra patienter tillags för att maximera affärerna på vårdbolagen.
I ett fall kräver en kvinna att få sin sjukskrivning förlängd för ”diffus ångest” så att hon kan tillbringa sommaren i Libanon. Hon kräver också förlängt färdtjänstintyg då hon har social fobi och inte kan åka kollektivt. När psykologen ifrågasätter att kvinnan ska klara en flygresa med tanke på hennes fobi, ingriper chefen och kräver leverans av intyg.
I ett annat fall skriver en läkare mot sin övertygelse ett sjukintyg till en ”svårt handikappad, rullstolsburen och dessutom deprimerad man” som kräver personligt assistens i 24 timmar men vägrar låta sig undersökas. Försäkringskassan köper upplägget. Läkaren ser sedan mannen promenerande på stan. Chefen tycker dock inte att det ska göras någon ny bedömning och att det inte ”angår oss”.
Hanne Kjöller beskriver ett system där patienterna har blivit kunder som om vänder på klacken och går till ett annat vårdbolag om de inte får vad de vill ha, men kanske egentligen inte har rätt till. Vårdbolagen vill ha så smidig hantering som möjligt och ägna sig åt att erövra och inte tappa kunder. Läkarnas bedömningar körs över av chefer, som kanske får bonus efter resultat. Försäkringskassan och skattebetalarna får ta smällen.
En story med sprängstoff finns att hämta. Den rymmer allt som tänder eld på debattkrutet. Giriga vårdaktörer, patienter, kanske rentav icke etniska svenskar, som fuskar, rättrådiga läkare i vita rockar som bekämpar korruption som fräter närmast välfärdens hjärta medan ryggradslösa chefer vänder ryggen till samtidigt som Svenne Banan ska betala kalaset.
Det är som en bomb som ligger och väntar på att Janne Josefsson och Uppdrag granskning ska köra igång granskningsmaskinen med fejkpatienter, dolda kameror med efterföljande debatt hos Belinda och hela klabbet.  Sedan socialdemokraternas duktiga analytiker som skruvar ut storyn i valrörelsen med läkare som vittnar i direktsänd utfrågning med statsministern timmarna innan vallokalerna stängs.
Vårdbolagens vinstmaximeringar, försäljning till vrakpris av landtingens vårdenheter till privata aktörer, riskkapitalbolagens framfart, omdiskuterade leveranser från bolag som Carema och nu även kunder och vårdbolag som blåser Försäkringskassan: Alliansregeringens bygge av valfri, skattefinansierad vård ser sannerligen inte ut att bli ett vallokomotiv. Regeringen, Almega och vårdbranschen får vara innovativa om de ska vända den kommersialiserade vården till en fördel.
Räkna med rapporter som visar hur nöjda patienterna, förlåt kunderna är.
 
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion