Tjänsten, säkertaxi.se, utvecklades med anledning av onsdagskvällens avsnitt av Uppdrag Granskning, där det avslöjades att våldtäktsdömda taxichaufförer kan fortsätta köra eftersom taxibolagen brister i sina kontroller.
– Det gjorde mig riktigt arg. Sedan när jag började gräva i det så visade det sig också att det var svårt att överhuvudtaget få tag på gärningsmannen, trots att de sitter i en taxibil, ska ha legitimation och är identifierbara, säger Hanif Bali.
Tanken är att taxikunderna checkar in i taxibilen genom att i tjänsten uppge mejladress samt taxichaufförens id-uppgifter eller bilens registreringsnummer.
– Man lämnar ett digitalt spår efter sig, vilket gör att man kan spåra vilken bil man åkt i.
Får man registrera sådana här uppgifter hur som helst?
– Det är ju inga jättekänsliga uppgifter. Det är e-postadress och sedan registreringsnummer eller taxiförarens id-nummer. Det är inga personuppgifter. Plus att det är frivilligt att anmäla sig till tjänsten, jag reggar ingenting i hemlighet.
Samtidigt vill Hanif Bali se att både taxibolagen och transportstyrelsen tar ansvar för att tydliggöra förarnas id-nummer.
– Transportstyrelsen detaljstyr typsnitt, färg och var klisterlapparna ska sitta som visar prisuppgifter, vilekt är bra. Men det enda som är reglerat när det gäller id-kortet är att det ska vara längst fram i bilen. Det är orimligt.
Han tycker att det borde finnas en synlig och tydlig märkning inne i bilen framför varje säte, där taxibilens information står skrivet.
Även polisen och domstolarna har en roll här, enligt Hanif Bali, som tycker att de borde använda den moderna tekniken för att spåra gärningsmännen. Samtidigt bör straffet för taxichaufförer att angripa sina kunder skärpas.
Ardalan Samimi
Utvalda kategorier


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.