Shoppingens högsäsong är här. Black Week och Black Friday markerar starten på den viktigaste försäljningsperioden för svensk handel. Men det är också starten på en konsumtionsfest som på många sätt är ohållbar för både människor och miljö. Därför uppmanar Handels konsumenter att tänka till, arbetsgivare att ta sitt arbetsmiljöansvar och politiker att gå längre. Tillsammans kan vi skapa en hållbarare handel.

Idag är det Black Friday. Ett fenomen som kom till Sverige från USA i mitten av 2010-talet och som snabbt blivit etablerat. Nästan varannan konsument planerar att handla under Black Friday och försäljningssiffrorna väntas nå nya rekordnivåer. Höga försäljningssiffror under denna period är också till godo för många företag inom handeln, och det kan generera både fler arbetstillfällen och mer skattepengar.

Att det går bra för branschen är självklart något som handelsanställda välkomnar. Men tyvärr är det inte bara guld och gröna skogar. Black Friday visar samtidigt hur ohållbara dagens konsumtionsmönster är. Många konsumenter köper saker som de egentligen inte behöver och aldrig kommer använda enbart för att det är billigt. Företagens jakt på marknadsandelar och att öka sin försäljning leder till dåliga arbetsförhållanden för de som arbetar i både butik och på lager, men också till klimatskadliga utsläpp och en resursanvändning långt över vad som är hållbart. Om alla levde som i Sverige skulle det behövas ungefär 4 jordklot för att får resurserna att räcka.

Många e-handelsföretag lockar till sig kunder med erbjudanden om snabb och gratis frakt. I Handels senaste rapport “Fri frakt till ett högt pris” visar vi hur det bland annat leder till en ohållbar konsumtion och en ohållbar arbetssituation för många som arbetar i branschen.

Handeln och konsumtionen måste förändras för att varken förstöra planeten vi bor på eller slita ut de som jobbar i handeln. Människor kommer även fortsättningsvis behöva handla, men handelsföretagen måste växla över till att tjäna pengar på hållbara varor som kan säljas om igen, hyras ut, repareras eller uppdateras av kunniga handelsarbetare. Den omställningen måste nu komma igång på allvar. Därför vill vi dagen till ära skicka några uppmaningar till både konsumenter, arbetsgivare och politiker.

Till konsumenter: Tänk igenom dina inköp och handla bara det du behöver. Köp hållbara produkter, reparera det du har, hyr produkter om du kan eller handla second hand. Handla av företag som har kollektivavtal och shoppar du via nätet välj gärna klimatvänlig frakt.

Till arbetsgivare: Planera bemanningen så att handelsanställda slipper springa benen av sig och komma hem med värkande huvud och kroppar. Många gillar sina jobb, men arbetsgivare måste ta arbetsmiljöansvaret på allvar för att anställda ska få rätt förutsättningar. Ta också miljöarbetet på allvar. Ta bort ohållbara produkter från sortimentet, minska på plastanvändningen och beställ fossilfria transporter.