Han är i dag sparekonom på nätmäklaren Nordnet och har tidigare varit vd för Aktiespararna.
 
– Jag har vuxit upp i en folkrörelse som fokuserat på företag fast ur ett ägarperspektiv, genom mitt engagemang i Aktiespararna, men nu har jag varit från det ett tag, säger Günther Mårder.
 
– Jag känner en längtan att komma tillbaka till det och vara med och påverka för att försöka skapa största möjliga nytta för medlemmarna. Det är en skönhet i det. Även det politiska påverkansarbetet har lockat, något som varit lite av under min tid på Nordnet.
 
Formellt tillträder han 21 maj, men Günther Mårder säger att han fram till dess kommer att delta i ”viktiga möten” för att kunna sätta sig in i arbetet snabbare.
 
Han ser som sin viktigaste uppgift att bygga en relevant, modern och fräsch organisation för alla företagare i Sverige.
 
– Det har aldrig startats så många nya företag som de senaste 5-10 åren, det finns en stor potential där. Men man måste närma sig de nya entreprenörerna på ett nytt sätt. Det handlar om en annan typ av kommunikation och medlemskap för att attrahera dem. Där tror jag att digital kommunikation är nyckeln.
 
Samtidigt tycker han att företrädaren Elisabeth Thand Ringqvist, som han lärt känna under sina år på Aktiespararna men också som arrangör av Åre Kapitalmarknadsdagar, lämnar efter sig en stark organisation.
 
– Företagarna har genomgått en stor utveckling de senaste åren. Den organisation jag lärde känna under mitten av 2000-talet var stökig och orolig, men i dag när jag får ta över stafettpinnen upplever jag att det finns ett lugn och ro, en framåtanda och idéer som känns spännande och fräscha. Hon ska ha en stor eloge för det arbetet, säger han.
 
Hans bakgrund inom den finansiella världen har också gett honom lite idéer om vad han kan tillföra Företagarna.
 
– Jag slås av att de extremt låga räntor som vi ser inte finns för vanliga företagare. Då gäller att hitta nya innovativ sätt att komma åt de låga marknadsräntorna. Där har jag en del tankar som jag vill testa inom organisationen och bland medlemmarna för att se om man kan göra en korsbefruktning för att hitta nya produkter mellan den finansiella marknaden och Sveriges entreprenörer.
 
Din lön?
– Jag får samma villkor som min föregångare, 144 000 kronor i månaden. Jag har för avsikt att växla en hel del till pension, eftersom jag alltid är väldigt långsiktig i mitt sparande. Någon gång måste man väl börja leva också, men jag har inte kommit till den punkten.