Mellan 1 juli och 5 juli, arrangerar Hälsotorget morgonträning och inspirationsföreläsningar som ska sälja in en hälsosam livsstil. Det går att ansluta sig direkt från Donners då morgonträningarna genomförs 06.00-06.45 under ledning av löparen Anders Szalkai Stockholm Marathon Gruppen som partner. Med i samarbetet är även Dagens Medicin och Vårdtorget. I anslutning till träningen hålls föredrag och seminarier med deltagare som Anna-Kajsa Lidell, Beat Food for Progress, Anna Josephsson, professor i neurovetenskap, och Magnus Jägerskog, vd för IQ-initiativet.
 
‑ Vi har upptäckt att fler och fler besökare i Almedalen inte är jätteintresserade av att bara hänga sena kvällar på rosémingel. De frågor vi vill driva är relaterade till individens hälsa och välbefinnande, oavsett om det rör hjärnans utveckling eller skolidrotten, säger Roland-Philippe Kretzschmar, vd för MNML Agency, en byrå som är inriktad på hälsa, motion och livsstil.
 
Han förklarar skillnaden mellan Hälsodalen och Hälsotorget.
 
‑ Våra program kompletterar varandra, vi har liknande intressen och beröringspunkter. Men vi har valt att fokusera mer på fysisk träning. Dessutom fokuserar vi mer på att aktivera folk på morgonen och ge dem en hälsosam start på dagen, men de fokuserar mer på kvällsaktivitet.
 
Vem äger positionen hälsa i Almedalen?
‑ Politikerna. Det är de som har den reella makten att förändra folkhälsan, genom att arbeta aktivt för att motverka fetma, rökning, för stor alkoholkonsumtion och fysisk inaktivitet.