Marie Centerwall kommunstyrelseordförande i Bollnäs kommun. Caroline Schmidt i Hudiksvalls kommun, Roland Bäckman i Ljusdal, Monica Olsson i Nordanstigs, Yoomi Renström i Ovanåkers samt Sven-Erik Lindestam kommunstyrelseordförande i Söderhamns kommun anser att staten och Anna-Karin Hatt borde agera så att folk inte blir utan telefoni.
I sitt brev till Anna-Karin hatt påpekar de att enligt lagen om elektrokonisk kommunikation ska alla hushåll i Sverige ha tillgång till telefoni till överkomliga priser.
I delar av Hälsingland har Telia lagt ner den fasta telefonin och ersatt den med ”Fast Mobil”. Men de sex kommunstyrelseordförandena i Hälsingerådet påpekar att några hushåll blir helt utan telefon på grund av för dålig täckning för mobiltelefoni.
I hela Sverige rör det sig om mellan 50 000 till 75 000 hushåll som ska bli av med fasttelefonin. Kommunerna i Hälsingland känner en stark oro över att den fasta telefonin kan läggas ner på flera håll runt om i landskapet.
Hälsingerådet anser att staten som ägare bör medverka till att olika aktörer tar ett ökat ansvar för en god servicenivå i alla delar av landet.
 
Tonchi Percan