Göran Greider hjälper nätverket Budkavlen att pressa regeringen om minerallagen
Det löst sammansatta nätverket Budkavlen har ingen tydlig ledning utan består av en lång rad intresseföreningar som alla har naturskydd och ett motstånd mot naturresursexploatering som gemensam nämnare.
Nätverket bildades i samband med de uppmärksammade protesterna mot det finska företaget Nordkalks förberedelser för kalkbrytning i Ojnareskogen på Gotland, något som kulminerade när demonstranter kedjade fast sig i avverkningsmaskiner och att avverkningen stoppades av H&oum
Det löst sammansatta nätverket Budkavlen har ingen tydlig ledning utan består av en lång rad intresseföreningar som alla har naturskydd och ett motstånd mot naturresursexploatering som gemensam nämnare.
Nätverket bildades i samband med de uppmärksammade protesterna mot det finska företaget Nordkalks förberedelser för kalkbrytning i Ojnareskogen på Gotland, något som kulminerade när demonstranter kedjade fast sig i avverkningsmaskiner och att avverkningen stoppades av Högsta domstolen tidigare i höst.
För tillfället fokuserar nätverket på den svenska minerallagen som de anser möjliggör reaprisförsäljning av svenska mineraltillgångar till utländska företag. De tycker att antalet arbetstillfällen som skapas inte står i relation till den åverkan och det resursslöseri som en generös minerallag innebär. Ett debattinlägg undertecknat nätverket publicerades i Svenska dagbladet i dag.
Anncatrin Hjernquist är ordförande för Naturskyddsföreningen på Gotland och aktiv i nätverket Budkavlen.
– Efter att så många hade engagerat sig mot brytningen i Ojnareskogen uppmärksammades andra liknande problem runt om i landet. Vi bildade då tillsammans med föreningar från bland annat Norrland, Vätternområdet och Skåne ett väldigt löst nätverk som blev Budkavlen.
De handlar om en fysisk budkavle, som efter att ha ambulerat på de ställen i landet där nätverkets medlemsgrupper är engagerade, kommer att föras till Stockholm 17 november då en manifestation ska hållas.
– Då ska vi lämna över ett brev till regeringen som beskriver situationen med utländska företag som roffar åt sig och inte tar hänsyn till miljöbalken. Överlämnandet av brevet är ett slutmål men också ett startskott för att ta reda på mer om vad som pågår runt om i Sverige och att hitta fler som kan vara med i nätverket. Blir vi många är det lättare att nå resultat och få massmedial uppmärksamhet
Hur går brevöverlämningen till?
– Eftersom att det är kort varsel kommer ingen från regeringen att komma till manifestationen. Det är Lena Ek (c) som är mottagaren till brevet, men hon kunde inte. Men vi kommer att läsa upp brevet.
Vad har ni för mål framöver?
– Målet är att väcka en debatt som gör att våra frågor kommer upp på agendan i både riksdag och regeringen. Vi vill att domstolarna ska ta upp våra ärenden, säger Anncatrin Hjernquist.
Manifestationen arrangeras av Nätverket Budkavlen, Nätverket Ojnareväktarna, Urbergsgruppen, Gruvnätverket, Naturskyddsföreningen Gotland, Fältbiologerna, Arbetsgruppen Bevara Fjällmarken, Aktion Rädda Vättern, Inga gruvor i Jokkmokk, Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen Tärnaby, Heaven or shell och Nej till fossilgasutvinning på Öland.
På manifestationen kommer bland andra Göran Greider och Världsnaturfondens miljöhjälte 2012 Alva Snis Sigtryggsson.
Oscar Örum
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.