"I onsdags kom livstecknet som jag väntat på i många år. De gamla moderaterna är inte döda. Och inte nog att de lever. Och de deklarerar på DN pamflett att det tiggeri ska förbjudas. Självfallet skriver riksdagskvinnan Cecilia Magnusson något inlindat, men budskapet är klart: vi gamle moderater vill stoppa blodflödet till SD.

De två partier som “läcker” mest till SD är sossarna och moderaterna. Gången är S-M-SD. Dessa väljare kommer om några år att bli besvikna även på SD. Den värld som dessa lågutbildade män i glesorter, där industrijobben är lika vanliga som vargar, utlovar finns inte längre och kommer aldrig att återskapas. Men framtiden är framtiden och nu är nu och augusti 2014 handlar det om att vinna val. Och tiggeri är en fråga som det pratas om vid varje middag efter några glas vin. Det stora frågan är ge eller inte ge.

Själv har jag som princip att ge då och då. Enligt Novus tycker 56 procent av svenska folket att ett förbud är bra. I klartext: vi vill inte se människor med pappmuggar på “våra” gator. Jag skulle gärna se en uppföljning på den här artikeln. Gärna i tv-format och med Janne Josefssonindignation. Och denna gång ska det inte vara generellt, utan specifikt: hur många tiggare passerar du en vanliga dag och hur många får en slant? Speciellt Fredrik Reinfeldts svar på dessa två frågor vill jag se – självfallet via rörlig bild. Det är sällan som en politisk åsikt blir så tydlig som fallet tiggeri. Hamlet hade nästan rätt: ge eller inte ge när man passerar en pappmugg. Den frågan känns i ryggraden varje gång."  
 

Viggo Cavling