TCOs tankesmedjan Futurion ägnar eftermiddagen åt att hacka sig in i framtiden för medlemsorganisationer och hitta nya sätt att skapa engagemang.
I botten ligger en rapport som släpps i dag. Rapporten summerar kunskapen som finns om medlemsorganisationer, om varför människor väljer att organisera sig, hur organisationer fungerar i verkligheten och nya sätt att skapa engagemang. Rapporten har tagit fram av Futurion i samarbete med fackförbundet Unionen och tar förstås även upp frågan om fackförbund ska kunna engagera arbetare i framtiden.

– Rapporten sammanfattar allt vi vet om organisering och hur det har utvecklats och är samtidigt en språngbräda till en framtidsdiskussion, säger Ann-Therese Enarsson, vd Futurion.

Rapporten skildrar en brytningspunkt där de traditionella folkrörelserna tappar medlemmar samtidigt som sociala medier och dataspel väcker stort engagemang.

– Vi ser att det finns ett otroligt stort engagemang, men vi måste hitta de rätta kanalerna och uthålligheten, säger Ann-Therese Enarsson och ger ett exempel:

– Metoo väckte ett stort engagemang och problematiserade kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Nu ska Vårdförbundet in i en avtalsrörelse. Men var ser vi engagemanget då?

Idag börjar Futurions jakt på svaren.

– Vi startar diskussionen i eftermiddag och går igenom kunskapsläget. Sedan låter vi spännande panelister diskutera frågan och gör ett mini-hackaton där deltagarna får jobba och hitta lösningar. Vi kommer bland annat att problematisera ’standby-aktivismen’.