I dag, när företagarna delade ut pris för den mest företagsvänliga riksdagsledamoten i regering och opposition var det en person som både glänste och stod i glansen. Medan Företagarnas ordförande Jens Spendrup delade ut pris i tävlingen ”De bryr sig” till regeringens företagsvänligaste ledamot, centerpartisten Per Åsling, äntrade Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund scenen som oppositionens dito.
 
– Det brukar annars vara socialdemokrater som vinner opinionens pris, säger Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist, efter prisutdelningen.
Men sedan Per Bolund tog över som ekonomiskt språkrör, har det ändrats. Partiet kan rentav vrida företagarverktyget ur näven på den eventuellt rödgröna kollegan Socialdemokraterna och dess partiledare Stefan Löfven, som inte var med på Företagarnas seminarium.
– Per Bolund har alltid varit drivande i företagarfrågor, även när han jobbade på näringsdepartementet, säger Elisabeth Thand Ringqvist.
Miljöpartiet driver i dag två frågor som Företagarna jublar åt, sänkta arbetsgivaravgifter med 10 procent samt slopat sjuklöneansvar för företag med upp till 10 anställda.
Den korrekt kostymklädde miljöpartisten Per Bolund trivdes i sin roll som prisvinnare, sken som en sol, dröjde sig kvar i lokalen länge och pratade med Elisabeth Thand Ringqvist såväl som många andra på Företagarna. Miljöpartiet har inte uppfattats som trovärdiga i företagarfrågor och Elisabeth Thand Ringqvist kastar in en brasklapp.
– De har ju en kostnadsmassa i form av höjda miljöskatter också.
Dock tror hon att Miljöpartiets intresse för företagarfrågor är genuint.
– Ja, det tror jag. När jag träffar miljöpartister kommer det alltid fram folk till mig och säger att de driver företag. Så jag tror partiet har en bra grogrund för företagspolitik.
Per Bolund, sticker inte under stol med att partiet har en del kvar när det gäller att vinna näringslivets förtroende.
– Det är något vi behöver jobba med. Det här priset är ändå ett kvitto på att arbetet ger resultat.

Era förslag riktar sig till företag på upp till tio anställda. Finns det inte en risk att det skapas två klasser av företag med er politik, en för småföretag och en för övriga?


– Det ser jag inte som ett hot. Däremot kan det skapa tröskeleffekter. Det är därför vi vill inför sänkta arbetsgivaravgifter för alla företag upp till en lönemassa på 830 000 kronor.

Vilka partier har ni mest gemensamt med när det gäller företagarfrågor?
– Vi har en del gemensamt med Centerpartiet. Där skulle vi kunna hitta ingångspunkter, säger Per Bolund, och delar ut beröm till näringsminister Annie Lööf för att hon vill starta en koncern som samlar allt statligt riskkapital, 17 miljarder kronor.
– Det är ett bra förslag. Det finns för många aktörer, det blir oöverskådlig och kapitalet ligger stilla. Sedan kan det finnas fördelar med olika fokus. Vi var exempelvis med och införde Swentec, som skulle stimulera svensk miljöteknik, men det lade regeringen ner.

Företagarnas nyinstiftade herspris gick till den moderata riksdagsledamoten Johnny Munkhammar.