DN avslöjar idag att krigstribunalen i Haag skickat ett brev till Eva Hamilton. I brevet redogör Tribunalen för flera fel som filmen om Srebrenica innehåller. En film som SVT sände i augusti i Dokument Utifrån.
Låt mig först säga att det aldrig är trevligt när en myndighet i det här fallet ICTY, internationella krigsförbrytartribunalen utövar påtryckningar mot ett medieföretag.
Men övertramp som SVT gjorde genom att visa den konspiratoriska filmen är monumental. Som om SVT skulle visa en film som utan några bevis hävdar att det är CIA som ligger bakom 9/11 attacken.
SVT kan inte vara en kanal för konspirationsteorier. Det finns gott om sådana kanaler på nätet.
Det allvarliga i det här fallet är att den ansvarige utgivaren Ingemar Persson och projektledaren Axel Arnö ihärdigt försvarat visningen. Ingen i SVTs ledning har tagit dem i örat och påpekat det olämpliga att försvara ett publicistiskt haveri.
För en dryg månad sedan fälldes ”Staden som offrades” av den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden, Pressens Falige Utvalg. Den bröt mot pressetiken eftersom kända fakta om händelserna utelämnades, enligt den norska granskningsnämnden.
Det skulle förvåna mig om inte även Granskningsnämnden här hemma gör samma bedömning.
Därför är det dags för Eva Hamilton att kliva fram. Hon borde be om ursäkt för de kränkningarna som filmen utsätter de anhöriga till offren för. Och så kunde Eva Hamilton passa på och sparka Ingemar Persson. Ett sådant dåligt omdöme ska inte en ansvarig utgivare på SVT ha.