Det goda köket hålls på Stockholmsmässan 12-14 november. Temat i år är Mat som mode.

– Mat och dryck är inte längre brödföda. Det är ett samtalsämne, förklarar Daniel Fritzdorf, projektledare för mässan..

Trenden skapar också affärer. Mässan omsätter uppskattningsvis 15 miljoner kronor. Daniel Fritzdorf räknar med en ökad skara betalande besökare på upp till 30 000 personer. Årets dragplåster är bland annat den höjdhopperskan Kajsa Bergkvist och kampsportaren Paulo Roberto. Dessutom kommer landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) till mässan klockan 9:00 på fredag. Han driver aktivt projektet Matlandet Sverige, med en årsbudget på runt 100 miljoner kronor.

– Eskil rör om i grytorna. Han är på. Han ska få svara på frågan om Mat är politik?

Matlandet Sverige är ett projekt som Daniel Fritzdorf tror på.

– Det är en suveränt bra idé. Det kommer att betala sig väl. Ska vi få hit tyskar och sydeuropéer måste vi ha bra mat också utanför storstäderna. Men regeringen är dubbel och vill se mer lokalproducerad mat, samtidigt införs ständigt krav som blir för dyra att genomföra för småproducenter. Och regeringen är heller inte överens om gårdsförsäljning av vin.

Det goda köket har hittills ackrediterat 111 journalister. Men Daniel Fritzdorf räknar med 130-140 och de tjugo viktigaste matbloggarna. Enligt Daniel Fritzdorf är det inte bara branschreportrar som ska komma utan även allmänreportrar från Aftonbladet, DN och Svenska Dagbladet.

För att få extra fart på bloggarna har Det goda köket instiftat Det stora matbloggspriset. De tre kvarvarande kandidaterna är Bagerskan, Linneas skafferi och Kaffekokarbloggen.

Pr-byrån Informedia hjälper till en del med mässan.

– De skriver lite pressreleaser, säger Daniel Fritzdorf.