
fredag 6 juli
Det finns en gammal uppfattning om att Almedalsveckan slutar någon gång under torsdagen. Människor åker hem, engagemanget dör ut, de stackars partiledare som dragit nitlotten att tala under dessa dagar har en större uppförsbacke än de andra. Så har det sagts – men det finns de som vill förändra det. Almedalsdrottningen Ida Karlbom, som tidigare styrde gästlistan till Skandias talarmingel, entreprenören Fanny Mardirossian och moderatorn Anna Olin Kardell startade förra året konceptet Almedalen Weekend – som de kör vidare i år. Syftet är att förlänga veckan och skapa dialog under parollen Framtidslandet Sverige. I år tar de diskussionen kring demokrati, som är temat för hela Almedalsveckan när konceptet firar 50 år, vidare. Det ska jag gå på. Jag älskar när det händer grejer.


I längtan efter att träffa vettiga människor rör jag mig mot Wisby Strand. Salen är överfull och människor som kommer in får gå för att hämta extra stolar. Så roligt att se, trion som startat konceptet Almedalen Weekend har lokaliserat något välbehövligt. När seminariet drar igång är det just NMR och nazismen som kommer att diskuteras.
Under rubriken: ”Hur stark är vår demokrati?” talar bland andra Jan Scherman och Brit Stakston. De båda ser allvarligt på hoten som finns mot demokratin – och som förstärks under Almedalsveckan. Jan Scherman ser starkt kritiskt på hur NMR har tillåtits att delta och fritt sprida sitt budskap under Almedalsveckan. Han tar upp den auktion som finns på deras hemsida, där man kan samla poäng för varje flagga man har bränt, varje seminarium man har stört och så vidare. ”Kan inte polisen läsa innantill? Det här är organiserad terrorverksamhet. Stoppa den.” säger Jan Scherman om NMRs närvaro i Almedalen. ”Demokratins grundregler får inte användas till att nedmontera demokratin.”
Brit Stakston intar scenen efter honom, med tårar i ögonen klargör hon för publiken att hon är berörd av det som händer. Hon berättar om när hon var på en teater där Edna Eriksson, en annan av dagens talare, medverkade. ”Det kändes som att vara på en svartklubb för demokrati” säger hon om den föreställningen. Hon fortätter tala om hotet mot demokratin, märkbart berörd av ämnet, och att vi alla gemensamt måste agera. ”Vi är faktiskt inte ett totalt nazistiskt land som håller på att falla samman. Vi kan agera. Att demokrati ska kännas som en svartklubb är inte rimligt.” Slutligen hyllar hon Kris för deras agerade i Almedalsparken under Annie Lööfs tal. ”Vissa saker ska man inte prata om, vissa saker ska man bara göra” avslutar hon.
Senare under kvällen utses Kris av Makthavare till Årets Almedarling på Primes mingel. Det är glädjande att se. Dock ser jag en annan nyhet som skaver. Resumé skickar ut rubriken: Fredrik Virtanen: ”Det går inte att gå vidare”
Resumé har alltså bjudit in Fredrik Virtanen att diskutera namnpubliceringar under metoo-kampanjen tillsammans med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, medierådgivaren Jeanette Fors-Andrée och Tredje Statsmaktens vd Lars Truedson.
Vad är det här?
Jag förstår att det kan vara välbehövligt att diskutera namnpubliceringar och om medierna har hanterat dessa på rätt sätt. Det ifrågasätter jag inte alls. Men en av dem som fått sitt namn publicerat och som dessutom är anklagad för allvarliga brott av flera – bör inte delta i den panelen enligt min mening. Det känns som om så fort ett steg tas inom kvinnorörelsen så måste vi kastas tillbaka några steg. Ifrågasättas, ogiltigförklaras och ses som galna.
Almedalen Weekend är i alla fall ett steg i rätt riktning. Och det är ingen slump att det är tre kvinnor som skapat konceptet som tar bäring på en del av veckan människor trodde var död tänker jag. Vi är vana vid att jobba i motvind. När de håller sitt mingel för kvällen bjuds en panel bestående av pr-konsulten Simon Strand, ledarskribenten Aleksandra Boscanin och Novus vd Torbjörn Sjöström upp på scenen för att summera Almedalsveckan som passerat. Simon erkänner att han aldrig hört ett helt partiledartal (vilket nog gäller många), Aleksandra säger att hon fick bra material till ledare när Anders Ygeman arrogant sa att han borde fått mer cred för sin hantering av Transportstyrelsen i DN-tältet (den arroganta attityden visade han inte när jag träffade honom i samma tält, i och för sig var det på fest men ändå) och Torbjörn säger att hur mycket man orkar under veckan beror på mängden mediciner man tar (gillar folk som säger precis det de tänker).

Efter ett härligt mingel intar vi ett nästan tomt Wisby Strand för middag. Vi har ett stort bord där bland andra trion som grundat Almedalen Weekend och Stephanie Holmlund som hjälpt dem under dagen är på plats. Åsa Sandberg, hållbarhetskommunikatör på Coop och Amanda Borneke, hållbarhetschef på CS Riv är också på plats. Bredvid mig sitter Elin Ahldén, en av ledarna för uppropet #sistabriefen och utsedd superkommunikatör. Jag passar på att gnälla av mig lite om att Virtanen är i Almedalen, sedan så pratar vi om allt möjligt. Hon berättar för mig att sångerskan Cream från den legendariska gruppen Addis Black Widow (som jag lyssnade sönder i mellanstadiet) numera är tatuerare under namnet Touka Voodoo och håller till i Gamla stan i Stockholm. Måste boka tid snarast.
Middagen är fantastisk och när den går mot sitt slut är det dags att gå en sväng på Gutekällaren (svårt att inte gå dit varje kväll när det finns ett hip hop-dansgolv ju). När jag träffar på en kille vars organisation fått kritik på Twitter under veckan för att ha med honom offentligt i Almedalen, efter att en annan organisation uteslutit honom i metoo-sammanhang, svarar han på min fråga kring det hela att hon som skrivit kritiken helt enkelt ”är galen”.
Imorgon (läs idag) är det nya tag. Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson och Sverige/England-matchen står i fokus.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...