I en debattartikel i Svenska Dagbladet står: 
 
"Nu behövs nya krafter i Lärarnas Riksförbund. Ni i styrelsen som röstade ja till avtalet bör ställa era platser till förfogande. Som ordförande bör Metta Fjelkner definitivt göra det efter detta misslyckade avtal. Ledningen i LR får göra sig beredda på att gå sin tuffaste rond hittills – mot sina egna medlemmar".
 
Debattinlägget är undertecknat av tre medlemmar i Lärarnas löneupprop. De rasar över gårdagens överenskommelse med SKL som ger 4,2 procent i år och minst industrimärket år 2013. Därefter är avtalet sifferlöst i två år och kan sägas upp för 2015.
Lärarnas löneupprop anser att detta inte är tillräckligt och skriver: 
 
"Kommer detta leda till att målet på 10 000 kronor mer i månaden förverkligas? Hur naiv får man bli?"
 
Zoran Alagic, presschef på Lärarnas Riksförbund, säger att avgångskraven var väntade.
– Metta Fjelkner var inställd på konflikt länge, men gjorde bedömningen att vi då bara hade fått industrimärket (2,6 procent). Det var ett tufft beslut och styrelsen var splittrade med sex ledamöter som reserverade sig medan nio röstade för.
 
Ledningen har förståelse för missnöjet, berättar han.
– Det är klart att det här inte är halleluja. Men vi ser det inte som slutet utan som början på kampen för att höja lärarnas status och löner.

Avtalet kan sägas upp under valåret 2014 och då är det upplagt för att något ska hände på riktigt. Antingen levererar SKL eller också riskerar de storstrejk och att staten tar över skolan från kommunerna, säger Zoran Alagic, och kommer med en liten uppläxning till de protesterande lärarna i SvD.

– De skriver att vi har tappat medlemmar sedan 2008. Det stämmer inte. Vi har ökat.