Under onsdagen arrangerade debattören och Svenska Dagbladet-krönikören Thomas Gür, precis som 2017, ett ”pop up-seminarium”, något han marknadsfört via Facebook.
 
Denna gången stod han utanför Mariakyrkan, domkyrkan i centrala Visby, och pläderade för ”9,5 teser”, en anspelning på Martin Luthers 95 teser, som enligt legenden spikades upp på kyrkporten i Wittenberg 1517, vilket var en utlösande faktor för reformationen. Representanter för den lutheranska Svenska Kyrkan i Visby var emellertid inte roade av föreläsningen, som kretsade kring invandring och integration.
Enligt flera källor uppstod stor förvirring då kyrkklockorna plötsligt började ringa, vilket ska ha överröstat Thomas Gür.
– Vi undrade så klart varför klockorna ringde på helt fel tid. Sen kom domprosten ut och berättade att han sagt till vaktmästaren att ringa i klockorna för att han ogillade vad Thomas Gür sade. Ganska sjukt, säger en källa som Dagens Opinion har pratat med.
Enligt Thomas Gür började kyrkklockorna ljuda precis när hans talepunkter var avklarade.
– Den inplanerade frågestunden kunde knappt genomföras alls på grund av det höga ljudet, säger Thomas Gür.
Allt finns dock filmat och lär få viss spridning i sociala medier.
När klockorna inte tystnade gick flera åhörare in till kyrkan för att få klarhet varefter domprosten Mats Hermansson, enligt Thomas Gür, själv kom ut och bekräftade att han givit order om att ringa i klockorna i syfte att störa sammankomsten.
– Jag frågade varför och fick motfrågan om vi hade tillstånd att hålla mötet utanför kyrkan, vilket han visste att vi inte hade.
Thomas Gür säger att han då frågade Mats Hermansson varför domprosten tagit till kyrkklockorna i stället för dialog och fått till svar att hans personal inte känt sig trygga med att göra så på grund av det stora antalet personer som samlats på kyrkbacken.
– Enligt honom ska han ringa i kyrkklockorna om han upplever att det är ”fara och färde”. Men det ska nog användas om Valdemar Atterdag är på väg för att brandskatta Visby, inte för att störa ut ett demokratiskt möte. 
– Jag vet inte vilka åsikter Svenska Kyrkan säger sig företräda men jag hade inte heller några förväntningar på att Svenska Kyrkan ska bete sig civiliserat åt i sin opinionsbildning.
Vad handlade då det så kallade ”pop up”-mötet om? I sina nio ”teser” argumenterade Thomas Gür bland annat för att ”assimilation är en förutsättning för integration”, vikten av att invandrare lär sig svenska och får en förståelse för svensk kultur och att ”hårdare straff ger mindre brott”.

Den sista ”halvtesen” då?
– Den är mer övergripande och handlar om att det inte finns några ”lösningar” på integrationsområdet, bara trade offs. Det handlar om att välja, att ta ställning i olika målkonflikter.

Fanns det något i ditt anförande som du inte redan har skrivit om i Svenska Dagbladet?
– Egentligen inte, även om jag inte sammanfattat det på det här sättet tidigare.
På Visby stift har man gått för dagen och Svenska Kyrkans pressjour hänvisar till ett skriftligt uttalande som precis författats av huvudpersonen i dramat, domprost Mats Hermansson.
”Under eftermiddagen blev jag uppmärksammad av min personal på att att det pågick ett oannonserat politiskt möte strax utanför domkyrkan. Deltagare i mötet tog domkyrkans utplacerade möbler och stämningen var obehaglig”, skriver han.
Och vidare:
”Jag kontaktade polis för att få hjälp att hantera situationen och valde även efter en stund att starta kyrkans klockor. Beslutet att ringa i klockorna var överilat, situationen motiverade inte den åtgärden. Dock är det fortsatt så att vi inte önskar politiska möten vid domkyrkan”, konstaterar Mats Hermansson avslutningsvis.
Thomas Gür är nu på väg hem från Gotland, vilket är planenligt.
– Det är inte så att jag flyr Visby precis. Jag hade ett par gig under Almedalen och avslutade vistelsen med min egen grej om integration. 
Från båten säger att han ”varken är upprörd eller förvånad” över det inträffade.
– Det är bara så dumt. Så dumt att klockorna stannar, eller kanske snarare tvärtom i det här fallet, säger Thomas Gür.
Svenska Kyrkans tema för Almedalsveckan är för övrigt ”innanförskap”.

Oscar Örum