När nu COP24 i Katowice närmar sig sitt slut, ber vi Fores vd Mattias Goldmann att sammanfatta klimatmötet kommunikativt och ur påverkansperspektiv. Här är hans viktigaste intryck.

Miljöorganisationerna hålls kort. Polen införde redan långt innan klimatmötet specifika begränsningar för demonstrationer i samband med COP24. Därtill fick många miljöorganisationer inte alls så många ackrediteringar som de räknat med, och inne på COP hölls de kort. Även sånt som genom åren blivit självklart, som miljöorganisationernas Fossil of the day-utdelning, har fått en undanskymd plats. I Greta Thunbergs anda hålls på fredagen en klimatstrejk, men eftersom det ska vara COPs sista dag, så lär inte många ha tid att strejka särskilt länge.

Polen är svaga – eller skickliga? Många är missnöjda med Polens ordförandeskap, som man menar har varit alltför svagt, långsamt och dåligt på att driva fram lösningar. Andra är mer cyniska: Vill Polen – med nästan 70 procent kol i sin elmix, stor kolexport och en regering som försvarar kolet – verkligen ha ett ambitiöst klimatmål? Eller har de strategiskt tagit värdskapet för detta viktiga klimatmöte och lagt det i kolets huvudstad för att aktivt sinka och urvattna arbetet? I så fall har de arbetat skickligt.

Politiken saknar ledarskap. Frankrike ledde världen fram till Paris-avtalet, och följde upp framför allt med grön finans-frågor, men nu har Emmanuel Macron andra åtaganden. Tyskland ledarskap försvann samma dag COP23 i Bonn avslutades. När Donald Trump efterträdde Obama och USA tog ett stort kliv bakåt i klimatfrågan, klev Kina fram, men nu har de backat igen. Och Sverige har inte ens någon regering… Utrymmet för ledarskap är stort.

Näringslivet skiftar fokus. De senaste åren har näringslivet varit en huvudsakligen pådrivande kraft på klimatmötena, och driver på COP24 på för ett ambitiöst avtal. Men inom näringslivet syns fordonsindustrin och energibolagen nu mindre – utom de motsträviga kolbolagen som sponsrar COP24 – medan de finansiella institutionerna nu tar för sig.

COP är ett bortslarvat skyltfönster. Ingen COP i modern tid har visat upp så lite solceller, elbilar, lånecyklar eller andra klimatsmarta lösningar som COP24. Det finns inte ens ett ordentligt system med bussar till anläggningen, utan alla måste åka taxi till och från COP. På stationen står en elbil, men i en monter. Det är en missad chans att visa upp sig för 20 000 miljö-influencers. Hur kan näringslivet inte ta chansen?

Sverige: Ansvarsfullt men inte inspirerande. Sverige har en lång tradition av stora förhandlingsdelegationer, och att klimatfrågan står högt på dagordningen hemmavid ökar vår kunskapsnivå. I den svåra finansieringsfrågan för Sverige hela EUs talan, och när frågan om hur IPCC-rapporten ska tas emot behöver lösas, ger COP-ordförande uppdraget till Isabella Lövin. Men av inriktningen att Sveriges tuffa klimatmål ska inspirera syns inte mycket, Isabella Lövin nämner varken det framgångsrika initiativet Fossilfritt Sverige eller den unikt breda sjupartiöverenskommelsen bakom våra tuffa klimatmål.

 

Mattias Goldmann, vd Fores