Ett av Sveriges absolut största företag håller analytikerträff i Stockholm i veckan samtidigt som en påstådd älskarinna till koncernchefen i en bok berättar hur chefen har läckt börsdrivande information till henne vid flera tillfällen. Pr-byrån JKL ska vara inkopplad.

Boken En halv man presenterades på Bokmässan i Göteborg. Boken handlar om den gifta koncernchefens älskarinna, som själv står som författarinna till boken. I boken beskrivs hur älskarinnan får börsdrivande information om vad det stora bolaget har på gång, vilka som ska få sparken och när koncernchefen ska byta jobb från ett börsbolag till ett annat. Hon får också tillgång till koncernens representationsvåning i Stockholm.

Dagens Opinion har varit i kontakt med bolagets presschef senast 7 oktober då han sade:

 – Det verkar lugnt. Jag har inte fått några frågor över huvud taget om det.

Så det diskuteras inte internt?
– Nej, det gör det inte.

Dagens Opinion den 4 oktober varit i kontakt med Industrivärden som är storägare i bolaget.

”Vi kommenterar inte den typen av uppgifter”, berättade kommunikationschefen Sverker Sivall då.

Dagens Opinion har sökt både Sverker Sivall och presschefen under dagen, för kompletteringar, men hittills utan resultat.

Bolaget ska ha kopplat in pr-byrån JKL, enligt Dagens Opinions uppgiftslämnare.

Efter att boken hade presenterats på bokmässan, dröjde inte länge förrän uppgiftslämnare hörde av sig och berättade i detalj vilka personerna i boken är i verkliga livet. Dagens Opinion kontaktade personer i samma etablissemang som koncernchefen och fick bilden bekräftad.

Delar av sms-konversationen mellan koncernchefen och älskarinnan är återgiven i intakt skick. Älskarinnan, Åsa Ahlund står med som författare tillsammans med Lena Bivner, som till vardags jobbar som presschef på Länsförsäkringar. Boken kan bli en bomb som får det stora och för Sverige så viktiga företaget att gunga i sina valnar.

Lena Bivner berättar om boken:

– Åsa frågade mig om jag ville skriva hennes historia och hade inte jag gjort det hade hon gjort det själv. Jag ville hjälpa henne, men vi skulle anonymisera och inte offentliggöra personen. Samtidigt förstår jag att det inte är raketforskning att räkna ut vem han är. Han hade visat sig öppet med Åsa och det kunde inte vi ta ansvar för när vi skrev boken. Många av Åsas vänner vet om boken och mannen, och vi kan inte tvinga dem att hålla tyst om detta. Det är män som känner män, det sprids och det går snabbt.

Även för den som kan en del om de största av Sveriges bolag, kan få en idé om vem mannen är, då han bytte jobb den period han beskrivs i boken, vilket skedde i närtid. Lena Bivner tror ändå inte att det blir så lätt att räkna ut.

– Den här typen av böcker kanske inte läses av höjdare i näringslivet, säger Lena Bivner och berättar att Åsa Ahlund har berättat om boken för sina chefer för att förbereda dem.

Boken visar flera exempel på hur koncernchefen, i boken kallad Anders, har agerat på ett sätt som har skapat risker för börsföretagen han jobbade på:

”Jag har ju lovat Anders att inte avslöja att han är en av kandidaterna till jobbet som Storföretagets vd. Det får absolut inte komma ut, eftersom marknaden inget vet och att utnämningen kan vara börspåverkande. Trots mitt löfte till Anders har jag berättat för några få som börjat ifrågasätta min relation med honom”.

och:

”Veckan därpå får jag ett sms från Anders.

Kan du tänka dig att flyga till London om ett par timmar? Jag ska träffa Sven Falk där.

’Absolut’. ’Vad kul!’ tjuter jag högt av glädje i telefonen när han sekunder senare ringer istället för att invänta svar på sms. Falk är Storföretagets styrelseordförande. De ska diskutera anställningen. I duschen inser jag att det här måste innebära att Anders har fått jobbet som vd för Storföretaget eller att det är väldigt nära att han ska skriva på. Vad ska jag ha med mig?”

och:

”’Vi håller på med en omorganisation på Storföretaget’, säger Anders när vi pustar ut efter dagens köprunda. Över ett glas vin berättar han om vilka personer han vill placera om och vilka han vill ska ta plats i den nya ledningsgruppen. Anders berättar också att han vill anställa sin barndomsvän”.

”Jag vet att jag måste hålla tyst om detta för skulle marknaden få reda på hur vd:n tänker kring tillsättningen av den nya ledningen i Storföretaget, skulle det kunna få konsekvenser för Anders”

och:

”Trots irritationen över Anders läser jag nästa morgon om hans storartade bedrifter som företagsledare. På en av bilderna i den rosa tidningen skrattar han in i kameran. Han hyllas.  Under dagen skickar Anders mig länkar till artiklar som tidningarna skriver om honom och hur bra det går för Storföretaget. Han får högsta betyg av flera analytiker och jag vet att han är en duktig företagsledare. Förstår att han är stolt.

Jag kommer att vara med på nyheterna i kväll så sätt på teven, skriver han i ett sms.”

och:

”lunch samma dag Anders sagt att han ska åka till Åre börjar han skicka sms.
A: Åker inte förrän 16.30, möte med Stefan Löfven innan, extrainsatt…
Puss min älskling Älskar dig Åsa”

I boken beskrivs också hur Åsa Ahlund får tillgång till representationsvåningen i Stockholm.

Boken ges ut av Ordberoende Förlag, som drivs av Ewa Åkerlind. Hon har pluggat journalistik på Poppius och har liksom Lena Bivner erfarenheter av att jobba på kommunikationsavdelning. I Ewa Åkerlind handlar det om 25 år på bland annat Ericssons och Vattenfalls kommunikationsavdelningar.

– Först tänkte jag att otrohet är väldigt vanligt och ingen stor grej. Jag har jobbat på stora företag och har hört talas om flera gifta manliga chefer som hade relationer med unga kvinnliga kollegor. Män med makt känner väl att de kan ta sig friheter. Men det finns en moralisk aspekt. Ska man behandla företagsledare på något annat sätt än andra?

Ewa Åkerlind vägde in i sitt utgivningsbeslut även hur mannen skötte sina jobb på de två företag han jobbade på i boken.

– Jag har tänkt på att han som vd för ett av Sveriges största bolag har suttit och sms-at och spelat Wordfeud med sin älskarinna under ledningsgruppsmötena. Hur mycket fokus har han haft då på sitt arbete? Han tar med sig henne och pratar med henne om hemliga saker på jobbet. Han pratar öppet med henne om vilka han ska sparka. Allt detta finns med i boken.

Åsa Ahlunds berättelse har gett Ewa Åkerlind ytterligare en tankeställare:

– Ledningsgruppen i boken består av män. Det kan ju finnas en anledning till att inte ha kvinnor i ledningsgruppen. Om de hade med en kvinna i ledningsgruppen kanske hon skulle skvallra till fruarna därhemma.

Ewa Åkerlind intygar att hon har sett koncernchefen på bild med Åsa Ahlund och haft tillgång till sms mellan henne och koncernchefen.

– Vi anonymiserade honom och var noga med att inte visa var han bor, av hänsyn till hans fru och barn. Vi hittade på den fiktiva staden ’Malmeborg’, som han flyttade till.

Ewa Åkerlind kan det här med kommunikation och vad som gäller och det har stärkt henne i sitt utgivningsbeslut. Men samtidigt riskerar hon ett förtalsmål med ett av Sveriges resursstarkaste företag.

– Jag har naturligtvis pratat med vår jurist. Vi har därför anonymiserat mannen, företaget och var han bor. Om mannen får frågor kommer han nog att avfärda det som skvaller. Det skulle jag säga till honom att göra om jag var hans pr-konsult.

Rolf van den Brink