I söndags väckte Björn Rosengren en hel del uppmärksamhet med ett inlägg på DN debatt där han lyckades prångla ut två budskap med bäring på TV4 på samma gång. På DN Debatt presenterades han för meriter på 90-talet som tidigare näringsminister och ordförande i Sveriges Radio. Därför uppstod frågan vilken hatt Björn Rosengren uppträdde under år 2020. Dagens Opinion ställde frågan.

I debattartikeln inleder Björn Rosengren med att redovisa för en jämförelse över hur TV4 och SVT hanterar bevakningen av coronakrisen. SVT för i högre grad fram regeringsetablissemangets talespersoner än TV4 kommer byrån fram till. Det stämmer med den magkänsla Björn Rosengren hade haft på förhand och vilket är officiella anledningen till själva debattartikeln. Merparten av debattartikeln handlar emellertid om något annat, hur statsdominerade Telia efter förvärvet av TV4 vill låsa in kanalen bakom en betalvägg. Det skulle kunna missgynna Com hem, som ägs av Tele2, som ägs av Kinnevik, som ägs av Cristina Stenbeck, som Björn Rosengren tidigare har varit direkt underställd rådgivare åt. Detta framgår inte på DN Debatt, men tillräckligt många känner till saken för att funderingarna kring Björn Rosengrens hattar ska komma i gång.

Dagens Opinion når en hemarbetande Björn Rosengren, som inleder med att berätta att han börjar bli lite trött på sitt sällskap, alltså sig själv.

Kan du berätta om upprinnelsen till debattartikeln.
 – Det är som det står i artikeln, jag funderade på skillnaderna mellan TV4 och SVT.

Och så fick du med lite om att Telia ska stänga in TV4?
 – Ja, men det är ju så. Jag har skrivit debattartiklar tidigare om det i Dagens Industri för inte länge sedan och även i DN.

Det är ju många som undrar för vem du jobbade åt egentligen med den här debattartikeln?
 – Haha, jag jobbar för mig själv hela tiden.

Men i din roll som rådgivare kan du ju ta uppdrag? Kanske för Kinnevik?
 – Om jag skulle jobba för någon, skulle jag ju aldrig prata om det. Om det nu vore så. Men jag diskuterar gärna mina tankar och mitt budskap. Men oaktat om jag skulle jobba för någon eller inte, så vill jag inte diskutera det.

 Vad har du fått för reaktioner på debattartikeln?
 – Väldigt positiva reaktioner. Jag försöker föra fram budskapet att det blir ett jätteproblem om Telia nu tecknar ett avtal med någon distributör om TV4 och sedan stänger ute andra. Det kan ju bli enorma problem. Vi får ju ett helt nytt tittande. När det gäller linjär tv, kommer man att titta allt mindre. Om man är bunden av en distributör som Com hem, som är en ganska stor distributör, och inte kan se TV4 där, blir det väldigt konstigt.

 

Det kanske blir tuffare för Com hem att få visa TV4 eftersom Tele2, som äger Com hem, är en konkurrent till Telia?
 – Man får faktiskt respektera Com hem eftersom de har en väldigt stor kundbas.

Du skriver att Telia planerar att ’låsa in TV4 bakom en betalvägg’, är du säker på det?
 – Ja, det är jag helt säker på.

 Hur tycker du, som tidigare näringsminister (s) att regeringen sköter corona-krisen?
 – Jag är imponerad. Stefan Löfven och regeringen sköter det utomordentligt kraftfullt. So far. Man har valt rätt linje till skillnad från den hårda nedstängarlinjen som andra länder har valt. Jag tror att det kommer att visa sig att Sverige har gjort rätt. Däremot har jag varit kritisk till att man ska lägga 300 miljarder på att rädda företagen och så visar det sig att det är ränta på 6,6 procent. Om pengarna användes, skulle regeringen tjäna 20 miljarder.