Problemet är att Håkan Juholt anklagar de politiska reportrarna ´för att inte klara av sina jobb.
Riksdagsjournalisterna vill självklart inte erkänna att de kände sig besvikna när Håkan Juholt klarade av hyresdrevet i höstas.
Flera av dem hade med stor självklarhet aviserat att Håkan Juholt kommer att få sparken . Det blev inte så. Håkan Juholt hämnades igår på reportrarna i en dokumentär som sändes i går i Sveriges Radio.
”Man står i en tv-studio och säger att ’nu är det klart, Håkan Juholt kommer att avgå enligt säkra källor’. Men det visade sig att det var inga säkra källor. Man blev indragen i ett spel och man blev utnyttjad som journalist”, säger han i dokumentären.
 

Det var Margit Silberstein som i Sveriges Television proklamerade att VU kommer att sparka Håkan Juholt. Annette Holmqvist satte i gång drevet genom att avslöja dubbla hyresersättningar i Aftonbladet. Expressens Niklas Svensson sände direkt i en upphetsad ton utanför s- högkvarteret på Sveavägen. Håkan Juholt säger inga namn men säger i dokumentären att han hände ”hat och förakt” från journalister

För att förbättra opinionssiffrorna borde Håkan Juholt se till att få en bättre relation med landets opinionsbildande elit, istället för att hämnas genom att säga att de politiska reportrarna lierar sig med hans fiender.

Strax före jul hade Håkan Juholt ett möte med riksdagsjournalisterna. Det var ett otrevligt möte. Knappt något av hans påståenden tog journalisterna tog för givet. De ifrågasatte vartenda ord, varenda mening, vartenda komma, varenda punkt.
Att Håkan Juholt i en radiodokumentär säger att riksdagsjournalister inte klarar av sitt jobb förbättrar inte hans relation med dem. Tvärtöm. Dessa politiska reportrar är övertygade om att deras källor hade rätt i höstas. Håkan Juholt skulle ha fått sparken men sedan det hände något som räddade honom.
Det märks på journalisternas attityd att de anser att Håkan Juholt sitter som partiordförande på lånad tid.
Politik är fråga om makt och de politiska reportrarna känner nu blodvittring. Drevet med Håkan Juholt har i formell mening avblåst i höstas. I verkligheten väntar riksdagsjournalisterna på ett lämpligt tillfälle att slita i stycken en redan försvagad socialdemokratisk partiledare.
Det är bara höga opinionssiffror som kan rädda Håkan Juholt från ett nytt maratondrev.

 

Tonchi Percan