Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt berättar på en presskonferens att beslut om vilken budget partiet ska rösta på ännu inte är taget.

Jimmie Åkesson inleder:

”Vi kommer att lämna ett så tydligt besked som möjligt inför den omröstning som väntas ske nästa vecka. Vi har gått igenom samtliga Moderaternas förslag och har nu fått höra att de kör gemensamt med Kristdemokraterna. Det har vi ännu inte fått skickat till oss så vi har inte kunnat ta ställning.”

Oscar Sjöstedt fortsätter: ”Jag kommer inte att (här)gå igenom 27 poster men kommer att lyfta upp några av dessa vi har synpunkter kring.

Oscar Sjöstedt lyfter vidare upp en rad poster som för partiet är prioriterade, där Sverigedemokraterna tycker att Moderaterna är på väg åt rätt håll – men där de vill göra mer.

”Det finns en del kvar att önska, men det här är ändå steg i rätt riktning. Det här är alltså bättre än alternativet – som fortfarande är noll” säger Oscar Sjöstedt.

Jimmie Åkesson inleder presskonferensen med att tala om att Sverigedemokraterna kommer att lämna ett så tydligt besked som möjligt inför den omröstning som väntas ske nästa vecka. ”Vi har gått igenom samtliga Moderaternas förslag och har nu fått höra att de kommer att lägga fram en gemensam reservation tillsammans med Kristdemokraterna. Det har vi inte fått skickat till oss så vi har inte helt kunnat ta ställning ännu.”

Därefter tar Oscar Sjöstedt vid och lyfter upp en rad poster som för partiet är prioriterade och där Sverigedemokraterna tycker att Moderaterna är på väg åt rätt håll – men där de vill göra mer. 

Områdena som berörs är rättsväsendet, försvaret och migrationen.

”Det finns en del kvar att önska, men det här är ändå steg i rätt riktning. Det här är alltså bättre än alternativet – som fortfarande är noll” säger Oscar Sjöstedt.

Vidare går han in på vad som är de större skillnaderna mellan SD och M + KD. Där lyfter han upp nedskärningar i sjukvården och arbetslöshetsförsäkringen som två viktiga skiljelinjer, men tillägger att de fått signaler att det ska komma en gemensam reservation kring dessa från M och KD.

”Det står att arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras och det ska vi vara tydliga med att det innebär försämringar. Det står inte vi bakom. En tydlig signal från vår sida är: Rör inte a-kassan” säger Oscar Sjöstedt.

Jimmie Åkesson säger avslutningsvis att det finns två problem med M-förslaget som det ligger just nu.

”Det är att två miljarder skärs ner i sjukvården och så tidigare nämnda försämring av arbetslöshetsförsäkringen.”

Han tillägger:

”Dock har vi inte sett den gemensamma reservationen så vi väntar på att den kommer. Utifrån det vi vet nu så är vår ställning att vi så klart i första hand stödjer vår egen budget i kammaren. Men när den faller, vilket vi väntar oss att den gör, så kommer vi som det ser ut att stödja M och KDs reservation. Det är dessa två nämnda problem som skulle göra det svårt för oss att stötta det här förslaget. Men nu när M och KD verkar ändra sig. Antingen för att de har lyssnat på oss ,  eller för att de helt enkelt förstått att vi inte stöttar förslaget om de två delarna ingår.”

Oscar Sjöstedt uppger senare till Dagens Opinion att inga samtal ägt rum mellan Sverigedemokraterna och något annat parti. All kommunikation sker via talmannen. Han utser SD till det mest konstruktiva i projektet bilda en ny regering – då de är det enda partiet som är öppna inför att tala med alla de andra. Han säger också att Annie Lööf är det största sänket i förhandlingarna.

Elin Nilsson