Liksom Liberalerna tänker Centerpartiet rösta nej till allianskollegans Ulf Kristerssons planer på att starta en regering med hjälp av Kristdemokraterna. Partiledaren Annie Lööf (c) ger inte upp sitt krav.

”I dagens svåra parlamentariska läge kan man välja två parlamentariska vägar – antingen söka stöd över den traditionella blockgränsen eller bli beroende av SD. Det förslag som ligger på bordet, en moderat och kristdemokratisk minoritetsregering, väljer att göra det sistnämnda. För Centerpartiet kan en alliansregering bara bildas om det finns förankring över blockgränsen”, skriver Annie Lööf på sin Facebook-sida.

Att allianskollegorna Moderaterna och Kristdemokraterna försöker en bilda en regering på egen hand ”är en sorglig utveckling”.

På Facebook skriver Annie Lööf: ”Omröstningen imorgon handlar för Centerpartiet inte främst om Ulf Kristersson som statsminister, den handlar ytterst om vilken maktposition man är beredd att ge Sverigedemokraterna. Centerpartiet kommer därför i morgondagens statsministeromröstning att rösta nej till att ge Sverigedemokraterna ett avgörande och historiskt unikt inflytande.”