Det var tidigare i veckan det stormade till ett steg till på Twitter när Anders Lindberg berättade att den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson hade vidarebefordrat ett fejkade tweet. De såg ut att vara skrivna och delade av Anders Lindberg, men så var inte fallet.

– Han delade två skärmdumpar med fejkade Twitter-inlägg, de var påhittade. Det första påpekade jag bara för honom och bad honom lägga av.  Men vid det andra ledsnade jag och la ut den. Då fick jag väldigt mycket reaktioner, säger Anders Lindberg.

Han utvecklar:

–  I Putin-tider är det problematiskt att riksdagsledamöter skickar inlägg i stil med rysk propaganda. Fejkade tweets eller deep fake är något som kommer mer. Det ser man ju. Så då markerade jag genom att lägga ut inlägget.

Ett tag efter påpekandena tog Jan Ericson bort inläggen med skärmdumparna med de fejkade inläggen.

Bad han om ursäkt?
– Nej, inte vad jag har kunnat se. Men då har jag inte kunnat se hela internet och vad han har gjort.  Men min poäng gick fram. Tror jag. Och jag hoppas de lägger av med det.

Anders Lindberg vet inte vem eller vilka som har skapat de fejkade inläggen.

– Det förekommer mycket material om mig, mycket bilder och memes och så. Jag har liksom inte koll. Så jag reagerade mer på att en moderat riksdagsledamot skickade ut dem.

Känner du att det finns någon systematik i detta?
– Ja, det är ganska tydligt eftersom det är så mycket. Och de är så välgjorda att folk tror på dem. Däremot tror jag inte att det finns någon systematik i vad Jan Ericson gör. Min bild av honom är att det inte finns någon systematik över huvud taget i något han gör. Jag tror att han flyter i kring i trollflödet. Det är ju några moderater som hänger där.

Kommer du att gå vidare med det här?
– Nej. Folk tycker jag ska gå vidare och anmäla, men jag orkat inte riktigt bry mig. Jag har svarat på nätet. Det är mer rimligt. Och jag har fått enormt många reaktioner. Det tycker jag räcker.

Är det någon skillnad i debattklimatet efter valet?
– Nej, märkligt nog inte. Mitt namn trendade hela helgen på Twitter. Kampanjen som har funnits har fortsatt rakt av.

 

Jan Ericson (m) berättar:

–  Han (Anders Lindberg) skrev ett förvånansvärt antal sura tweets om en massa saker som inte var bra i Sverige trots att vi inte har tillträtt som en ny regering. Han gjorde det dagen efter valet. Jag fick tips om ett antal sådana tweets, de delades vidare och så vidare.  En av inläggen visade sig vara en skärmdump, som råkade hänga med bland alla de andra och antagligen var en fejk. Då tog jag bort den och skrev ett nytt inlägg.

Jan Ericson berättar vidare:

– Det var ett olycksfall i arbetet. Jag skulle ha kollat om det var på riktigt, men inlägget var så likt de andra, så jag reagerade inte.

Sitter ni och tipsar varandra om den här typen av inlägg?
– Det blir ju så på Twitter att folk delar och taggar in varandra. Det kommer från en massa olika håll, säger Jan Ericson och lägger till:

–  Jag tyckte att det var så anmärkningsvärt att han som politisk redaktör på en av landets största tidningar utrycker sig på det sättet och skriver ’att nu står kärnkraften stilla i högerns Sverige’, och så vidare. Det var så lågt. Han visste ju att den nya regeringen inte hade tillträtt. Det var pinsamt. Men som sagt, jag brukar kolla och hade kollat alla utom den. Nu hade någon gjort ett falskt inlägg. Jag har försökt kolla vart den kommer ifrån, men inte hittat källan.

Hur ser du på att vidarebefordra fejkad information?
– Det händer ju att det kommer konstiga saker. Då blir man uppmärksammad på det och tar bort det. Man kan inte göra så mycket mer.

Har du ett särskilt ansvar som förtroendevald för hur diskussionen förs på Twitter?
– Ja, självklart. Om det är något galet eller något inte stämmer, påpekar jag det. Jag försöker göra så gott jag kan för att det ska vara korrekt och riktigt. Men ibland blir man lurad, så är det bara.

Hur är samtalsklimatet på Twitter?
– Sedan valet har det blivit extremt otrevligt. Senast var det Henrik Arnstad som tyckte att jag skulle sitta fängelse. Det har varit mycket nazistutfall från olika håll.  Henrik Arnstad tycker att liberaler ska ta ansvar för sin ’hitlerism’. Andra debattörer uttrycker sig på samma sätt, som Annika Strandhäll (avgående klimatminister, S) som drog paralleller med Hitler. Det är alltså en minister som uttrycker sig så. Min lilla förseelse, att skicka vidare ett falskt tweet är inte ens i samma härad som det vänstern vräker ur sig. Jag har dessutom rättat till det. De har inte rättat till någonting eller bett om ursäkt.

Vad vinner du av att var på Twitter?
– Jag kan skapa debatt i olika frågor. Jag får också mycket berättelser från människor som hör av sig. De kan lämna sina egna erfarenheter av olika saker. Jag får mycket nyhetsbevakning.  Följer du ett tiotal konton på Twitter får du en bred bild av vad som händer i kriget i Ukraina.

–  Jag får en bild av vad som diskuteras i Sverige och vilka som är argumenten och vilka felaktiga argument som används och kan styra det lite och komma med egna sakargument och fakta.

– Twitter är intressant men det är en väldigt tråkig ton just nu, med mycket överord från vänstern. Det kommer påhopp varje dag.  Idag (onsdag) var Lindberg och Aftonbladet ute och kritiserade alla förstagångsväljare för att de hade röstat på ’rasister och klimatförnekare’. Det är inte värdigt. Det ägnar man inte en ledare åt. Vi måste ha respekt för människor och människors fria val. Jag hade också önskat att vi hade fått mer röster på Moderaterna, men respekterar människornas röster.