Amazon publicerar på sin blogg, och på svenska, en artikel där den amerikanska e-handelsgiganten går till motattack mot Aftonbladet för en ”rad missvisande artiklar”.

Artiklarna handlar om etableringen av ett datacenter i Eskilstuna. Denna har gjorts av Amazons affärsområde Amazon Web Services, som levererar molntjänster inom e-handel och content-distribution såväl externt som internt.

Pr-byrån BCW sköter pr kring Amazons etablering av e-handel i Sverige.   Public affairs-byrån Rud Pedersen sköter public affairs för Amazon Web Services i Sverige.  Ingen av dessa har velat berätta om blogginlägget eller ge kontaktinfo till talespersoner på Amazon. Dock har Amazon ”förståelse för mediers intresse och välkomnar deras granskning, när den är saklig och rättvis och inte baserad på felaktig information och förutfattade meningar”.

Amazon Web Services tycker att Aftonbladet ”insinuerar” att företaget har fått ”bidrag från regeringen för att bygga våra datacenter i Sverige”.

Men ”det är helt enkelt inte sant”.

Amazon Web Services (AWS) berättar vidare att besluten om att etablera ett datacenter togs före regeringen sänkte skatten på elektricitet för datacenterleverantörer och före ett ”brev som svenska ministrar skickade till AWS och ett antal andra teknikföretag veckan innan midsommar i slutet på juni 2017”.

I blogginlägget vill AWS berätta om ”den riktiga anledningen” att bolaget investerar i Sverige:

”vi ser en stor potential i landet”.

”vi har en stor och växande kundbas här, med tiotusentals kunder över hela Norden”.

”Vår lokala AWS-infrastruktur stödjer tillväxten för lokala företag och ger näring till ett snabbväxande ekosystem av startup-företag över hela regionen”.