Regeringen backade om femtejobbskatteavdraget i tisdags. Några dagar förre blev det uppenbart att samordningen inom Alliansen spruckit.
Först ute var folkpartiledaren Jan Björklund. Han lovade att satsning på höjda lärarlöner. I våras hade Jan Björklund finansminister Anders Borg med sig men inte nu längre.
Vissa läckor inom regeringskansliet gör gällande att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg var rent av rasande på Jan Björklunds utspel. Statsministern och finansministern ska ha bedömt Jan Björklunds utspel som omdömeslöst.
En ännu allvarligare brist på samordning råder mellan Centerpartiet och Moderaterna. De nya partiledarkandidaterna vill ha ett kaxigare Centerparti som kämpar för sin överlevnad.
Anna-Karin Hatt, it- ministern, klargjorde att hon vill skjuta på det femte jobbskatteavdraget. Frågan är om det var hon som punkterade Moderaternas främsta reform?
Efter hennes utspel stod det klart att Moderaterna inte bara har oppositionen emot sig. Fienden finns även inom regeringen. Ander Borg och Fredrik Reinfeldt backade om femte jobbskatteavdraget.
Frågan är nu om sprickan inom alliansregeringen är tillfällig eller om de små partierna ska fortsätta med sitt prickskytte mot Moderaterna?
De kommande budgetförhandlingarna kommer att ge oss en fingervissning hur det står till med sammanhållningen inom Alliansen.
 
Tonchi Percan