Ljudbyrån Efterklang, som ägs av teknikkonsulten AFRY, har donerat ljud som ska få personal och patienter som hanterar corona att må bättre.

I ett pilotprojekt levererar Efterklang kostnadsfritt fem ljudenheter till Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Byrån snappade upp en efterfrågan och hörde av sig till sjukhuset.

– Någon på Capio hade sett att många patienter, som låg med feber, inte ville lyssna på tv och radio utan något annat rogivande. Sjukhus är också utsatta för mycket ljud som piper och ljud från patienterna, säger Martin Hallberg, ljuddesigner och konceptutvecklare på Efterklang.

Efterklang, som jobbar med att skapa ljusmiljöer för sina uppdragsgivare tog fram olika ljudmiljöer för Capio, fågelsång från Torups bokskog, havsvågor från Stens huvud och skogsljud från Dalby Söderskog.

– Fågelsång har dokumenterad effekt på att människor går ner i varv. Vågorna, som kommer in 12 gånger per minut, har samma andningsrytm som en människa.

Vad kan projektet leda till?
 – I närtid handlar det om att få en mer behaglig miljö för patienter och personal. Sedan är det något som skulle behövas på alla sjukhus och alla kontor och borde produceras i större skala.

lyssna på ljuden