– Det är ett karriärskifte helt enkelt. Jag har jobbat med EU-frågor under en lång tid. Först i Sverige och sedan i Bryssel. Men jag kände att jag ville jobba med frågorna på ett nytt sätt och samtidigt bredda min kompetens. Sedan är jag också intresserad av kommunikation och lobbying, säger Nicklas Amelin, som tycker att det behövs större utbyte mellan EU-institutioner och andra samhällsaktörer.
 
Nicklas Amelin har jobbat på EU-kommissionen sedan 2002, senast som budgetsamordnare och projektansvarig. Han har under sin vistelse i Bryssel också varit talskrivare åt förre EU-kommissionären Joe Borg. Dessförinnan var Nicklas Amelin på svenska EU-representationen i Bryssel och innan dess på jordbruksdepartementet där han främst jobbade med jordbruk- och fiskefrågor.
 
Värvningen ska ses som ett sätt för Westander att bredda sin kompetens och bli ännu bättre på EU-frågor.
 
– Det får man säga. Det finns redan en viss eu-kompetens, men min rekrytering tillför ytterligare kompetens till Westander. Politisk påverkan är ungefär 25 procent av Westanders verksamhet, så då är det naturligt att man också tittar på hur man kan bedriva den typen av verksamhet även på EU-nivå. Men också inom andra samarbeten som handlar mer om kommunikation, publicitet och medier, säger han.
 
Nicklas Amelin gjorde sin första dag på byrån i måndags. Vilka kunder han ska jobba med är ännu oklart men han säger sig se en rad med kundsamarbeten där hans kunskap kan komma till nytta.
 
– Personligen skulle jag vara intresserad av att jobba med klimatfrågor, och där finns det flera samarbeten som är intressanta.
 
Westander, som siktar på att växa till 35 anställda till år 2014, har nu 28 anställda.