”Pr-byrå täljer guld på ombildning” och ”De gör miljonklipp på ombildningar”. Så beskrivs pr-byrån Veritas uppdrag för Stockholms stad, som gått ut på att informera boenden i Stockholms förorter och ytterförorter om att de kan köpa loss sina lägenheter.
– Journalister vill ibland spetsa till det, men det här har varit ett stort uppdrag som pågått under flera år och som ibland varit väldigt omfattande. Att det rör sig om så stora belopp är därför inte konstigt. Men att det ska ha varit oskäligt tycker vi naturligtvis inte, säger Veritas vd Bijan Fahimi till Dagens Opinion.
 
Mellan åren 2007 och 2012 ska byrån enligt Svenska Dagbladet ha skickat 59 fakturor till staden och tjänat totalt 59 miljoner kronor. Men Bijan Fahimi säger att summorna inte riktigt stämmer.
– Fram till 2011 har den totala kommunikationskostnaden varit 44 miljoner kronor, och nu tillkommer det merkostnader, men jag vet inte om de summerat rätt. Dessutom är inte allt fakturerat via oss, utan det finns andra leverantörer. Och en del av det vi fakturerat har gått till underleverantörer.
 
Hur uppfattar ni bevakningen?
– Media ska granska hur skattepengar används. Men sedan har de ju en speciell vinkel och verkar inte intresserade av resten. Jag förklarade för reportern att om man ser till omfattningen och resultatet av uppdraget, då sätter man siffrorna i ett sammanhang. Det har inneburit flera års arbete med många boenden, möten, hemsidor och träffar.
 
Bijan Fahimi säger att de boende dessutom, enligt undersökningar, är nöjda med informationen de fått.
– Ombildningen har fått en bra spridning i förorterna och ytterförorterna, vilket varit poängen, att kommunikationen ska bidra till att alla ska få möjlighet till att ombilda. Om de sedan vill eller inte är naturligtvis deras beslut.
 
Men samtidigt har inga ombildningar skett i Rinkeby de senaste fem åren och av alla ombildningar som skett står miljonprogrammen för endast 13 procent.
– Där är ombildningar sämre och svårare jämfört med innerstaden. De ekonomiska förutsättningarna i eftersatta områden är naturligtvis lite sämre jämfört med innerstaden. Men merparten har skett i ytterförorten, vilket de inte tagit upp i artikeln. Dessutom har det även i de mest eftersatta områdena skett en hel del ombildningar.
 
Han fortsätter:
– Det visar att kommunikation ändå bidragit till att alla som haft möjlighet att ombilda har fått chansen. Vissa områden har det tuffare, då är det också viktigt att kommunikation inte blir ett hinder, att folk avstår för att de inte visste om att de kunde. Poängen har inte varit att varenda stadsdel ska få x-antal ombildningar.
 
Att ni uppmärksammas på detta sätt, hur påverkar det byrån?
– Jag tror inte det påverkar särskilt mycket. De flesta i vår bransch, våra kollegor och kunder, vet att media ibland kan överdriva. De kunder vi har, de värderar våra insatser och priser utifrån den information vi har.
 
Har ni fått några reaktioner på detta?
– Än så länge har det inte varit några större reaktioner. Bara några kollegor och vänner som hört av sig och sagt att man inte ska bry sig så mycket. Att det blir lite överdrivet ibland.