Vänsterpartiet tillsammans med Ung Vänster och nätverket Nej till marknadshyror  genomför en manifestation inför nedräkningen av tidsfristen statsminister Stefan Löfven (s) har fått innan han riskerar en missförtroendeförklaring. Samtidigt pressar Vänsterpartiets ledamöter Centerpartiets i en kampanj.

Tidsfristen löper ut klockan 10 torsdagen 17 juni. Om inte Stefan Löfven går med på att antingen inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen eller lägger åt sidan förslaget från utredningen om fri hyressättning för nyproducerade lägenheter, då ska Vänsterpartiet väcka en missförtroendeförklaring mot Stefan Löfvén.

Enligt Vänsterpartiet Storstockholm samlades runt 500 personer på Medborgarplatsen under onsdag eftermiddag. Ett trettiotal tält ska vara uppställda för att ”illustrera hur införandet av marknadshyror kommer driva människor ur hus och hem”.

På plats ska även ha varit Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholms region, Elena Karlström, ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm och Lorena Delgado, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Samtidigt försöker Vänsterpartiet på nationell nivå sätta tryck på Centerpartiet genom att skicka ut pressmeddelanden på temat

”Vill centerpartisterna från XXX driva fram regeringskris?”

I pressmeddelandena ställs frågan om traktens C-ledamot är ”så angelägen om marknadshyror att hon/han/hen vill driva fram regeringskris?”
Frågan ställs av traktens V-ledamot. Tanken är sannolikt att få lokalpressen att skriva om kampen mellan de två partierna och på så viss sätta press på Centerpartiet.

Hittills har följande C-ledamöter förekommit i Vänsterpartiets lokalpressoffensiv:

Helena Lindahl, Västerbotten
Ulrika Heie, Skaraborg
Fredrik Christensson, Västra Götaland
Niels Paarup-Petersen, Malmö
Muharrem Demirok, Östergötland
Catarina Deremar, Uppsala