Anonymous, som själva gömmer sig bakom masker,  hotar att exponera de personer som stöttar budskapet i teaterpjäsen Scum-manifestet. Anonymous har släppt ett pressmeddelande om Scum-manifestet som baseras på den radikalfeministiska texten under samma namn och visas på Turteatern i Stockholm just nu. Samma uppsättning visades förra året på Teater Nu i Göteborg.
"De kommer att exponeras. Må de därför tänka sig för", skriver Anonymous.
I samma pressmeddelande länkar Anonymous till ett Youtube-klipp som var en del av pr-kampanjen från förra årets uppsättning Scum-manifestet, som visades på Teater Nu i Göteborg. 
– Regissör till filmen var Johan Wik. Filmen gjordes på uppdrag av ensemblen och tillsammans med Johan Wik, berättar Matilda Johansson, grundare till Teater Nu.
Det var när Turteatern i Kärrtorp utanför Stockholm för några veckor sedan hade premiär med sin föreställning Scum-manifestet, som reaktionerna på nätet satte igång. Webbsidan "A voice for men" utlyser en belöning på 1 000 dollar till den person som kan ta reda på kontaktdetaljer till de medverkande i Youtube-klippet, Anonymous varnar personer som stöttar Scum-manifestets budskap för exponering och föreställningen i Stockholm har DO-anmälts för hets mot folkgrupp. Både Turteatern och Teater Nu har mottagit hot.
 – Vi är två olika teatergrupper som visat samma föreställning. När vi visade den förra året hade vi fullt hus och mottog enbart positiv respons, berättar Matilda Johansson.
Det är inte förrän nu, när Turteatern har haft premiär med pjäsen, som Teater Nu blivit hotade. Youtube klippet som upprört, men som alltså inte har med Turteaterns aktuella uppsättning att göra, går inte att titta på längre.
 – Antingen har Youtube eller någon annan tagit bort den tror jag, säger Matilda Johansson.
Anonymous skriver att de är väl medvetna om att det inte finns en faktisk organisation som kallas för Scum.
"Men en meme kan lätt utvecklas till verkliga händelser", skriver de, och avslutar:
"Scum, expect us."

Gabriella Lahti