De fem opinionsbildarna är KDs tidigare EU-parlamentariker David Lega, den förra utbildningsministern (s) Anna Ekström, den förra liberala politikern och EU-kommissionären Cecilia Malmström, journalisten Jan Scherman samt Fores vd
Ulrica Schenström.

Inspirationen kommer från en sammanslutning med samma namn som grundades under andra världskriget och programförklaringen lyder:

”Som Tisdagsklubben kommer vi att regelbundet synas i ett och samma nyhetsbrev, för att från olika perspektiv lyfta, kommentera och analysera de mest intressanta samtidsdebatterna och viktigaste politiska händelserna från hela landet och i vår omvärld”.

– Tisdagsklubben är ett exempel på ett bra initiativ, ett nytt sätt att föra samman människor med vitt åtskilda åsikter men med den gemensamma nämnaren att vi är djupt oroade över vår demokrati som vi lärt känna den, säger Jan Scherman.

Han berättar vidare:

–  Några av oss har träffats i olika omgångar och har delat oron och frustrationen över att det görs för lite och att vi sakta anpassar oss efter något annat än den demokrati vi är vana vid. Många kommer kanske att fråga efter stadgar och målsättningar, men vi har gjort det enklaste tänkbara, enats under demokratins flagga.

Inledningsvis kommer de fem opinionsbildarna att utrycka sig  med egna texter i ett nyhetsbrev.

– Det kommer säkert seminarier och paneldiskussioner och andra bidrag till att aktivera demokratin. Jag har sett en mängd liknande initiativ ute i landet. Civilsamhället behöver ömsa skinn för att vitalisera demokratin.

Hittills har Tissdagsklubben fått 500 registrerade medlemmar, berättar Jan Scherman.

– Vi är nog på väg mot tusen.

Partier som Folklistan och Sverigedemokraterna kommer från ett annat håll och har kanske ett annat sätt att diskutera och debattera, behöver inte den typen av rörelser inkluderas i samtalet om demokratin?

– Vi har markerat att vi är emot både vänster- och högerpopulism och våldsbejakande rörelser i olika former. Tyvärr har SD bidragit väldigt mycket till att vulgarisera debatten och de visar väldigt lite respekt för dem som inte tycker som de själva. Vi är inte intresserade av den attityden. Det kan tycka vad de vill, men vi har startat en organisation som vill motverka alla typer av populism. Vi är lika engagerade när det gäller vänsterpopulism, men just nu är det högerpopulismen som är mest aktuell. Det visar inte minst de analyser som Säpo gör.