Alla bra historier har ett anslag, en vändpunkt och ett lyckligt slut. Detsamma gäller för bra tal. Ett tal som är uppbyggt som en historia hjälper dig att hålla den röda tråden och finna målet. Omfamna historien.
Kvalitetsvin appellerar till flera sinnen. På samma sätt bör ett tal levereras på flera nivåer. Humor, seriositet, dåtid och framtid har sin plats i ett bra jultal.
Inledningar som ”jag är ju egentligen ingen talare” ger dig inga pluspoäng. Sträck på dig, tala lite saktare än vad du egentligen vill och kör på. Kom ihåg att någon bad dig hålla det här talet, alltså är det någon som vill höra dig tala.
Du har skrivit ett tal. Du har printat ut det. Du läser högt från pappret. Kul för dig. Trist för alla andra. Skriv ner det du vill säga, dela upp det i punktform och lita på att din personlighet och improvisationsförmåga fixar resten. Ingen märker om du missar en punkt.
Pinsamma historier kan vara roliga men det är lätt att gå över gränsen. Om du måste skämma ut någon ordentligt, välj dig själv. Alla blir däremot smickrade av ett positivt omnämnande i talet.
Världens bästa talare kan hålla en publik fängslad i en timme. Är du en av dem? Nej, då bör du fatta dig kort. Man hinner säga en hel del på fem minuter. Prova.
Hellre bra stämning än komedianslag
Det viktigaste är att skapa en god stämning, inte nödvändigtvis
Åsa Elm, vd Geelmuyden Kiese
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.
Mest läst
- SvD-reporter bakom Nyamko Sabuni-scoop är sambo med…
- Arabiska partiet vill sno väljare från S och SD
- Boken som hotar storbolaget inför analysträffen – vd…
- TU rasar över Richard Jomhofs angrepp på Anders Lindberg
- Hela redaktionen stormar på Cissi Wallins sajt Gardet
- Morgan Johanssons x-sambo kandiderar för SD
- Leif Östling startar skattekommission: Vad fan får…
- Presschefen slutar på TV4 efter två månader
- Dieselgate: Fullt med soppa i Sundsvall – men…
- Bulletin byter vd