Huvudägaren och grundaren Tino Sanandaji ville att Buletin skulle bli en svensk New York Times. Följaktligen har han värvat en tidigare tung redaktör för New York Times, Andrew Rosenthal. För det amerikanska magasinet Vanity Fair berättar han hur han ser på sitt nya uppdrag.

Andrew Rosenthal inleder med att berätta att vad han vet om Sverige och svensk press kommer från några shoppingresor på 80-talet samt från filmen The Girl With The Dragon Tattoo. Det framkommer också att Andrew Rosenthal är semi-pensionerad och ska agera chefedaktör för Bulletin interim i tre månader.

Han blev pitchad till jobbet av Nicco Mele, som också börjar på Bulletin och som tidigare jobbade på Harvard Kennedy School, och i den rollen tagit in Andrew Rosenthal för att undervisa om ras, politik och media.

Trots att det senare framkom att Bulletin endast publicerar på svenska, tackade Andrew Rosenthal ja.

Enligt Vanity Fair såg Andrew Rosenthal en chans att göra något.

Det kände att det inte fanns någon nyhetsorganisation i landet som utförde New York Times traditionella uppdrag”, förklarar Andrew Rosenthal, och vidare:

“De vill skapa en tidning som bevakar landet på ett sätt så att alla kan se sina liv i den”.

Högst på todo-listan star att införa en fungerande gränsdragning mellan nyheter och opinion. Andrew Rosenthal ska även hjälpa till med att bygga upp en nyhetsdesk.

“Jag vill under tre månader ge den en fungerande nyhetsorganisation som en bra redaktör kan ta över”, lämpligast någon som är baserad i Sverige.

Andrew Rosenthal kommer inte att flytta till Sverige utan han kommer att jobba från sitt hem i New Jersey och sköta kontakten med de svenska journalisterna via Zoom.

“Jag älskar också idén att Mr Establishment, som jag är om man ska vara uppriktig, arbetar för denna konstiga startup, startad av immigranter i Sverige. Det är galet på alla sätt och vis, men jag tror liksom att journalistiska principer är applicerbara i alla demokratier, och det är dags att se om det stämmer”.