Idag fattade regeringen beslut om att inte ge tillstånd till Vattenfall för vindkraftsparken vid Stora Middelgrund utanför Sveriges utanför Halmstad på västkusten. Den skulle annars ha producerat 2,5 – 3 terawattimmar årligen, 1,5 procent av Sveriges totala elförbrukning. Länsstyrelsen har nekat ett så kallat Natura 2000-tillstånd och även Naturvårdsverket säger nej.
Men hur går det då med el-försörjningen till bland annat Volvos batterifabrik?
– Vi är väl medvetna om att det finns många stora aktörer på Västkusten som vill ha mycket mer ren energiproduktion. Just därför har vill tillskjutit medel för att så snabbt som möjligt handlägga tillstånden och också gett ja till två vindkraftsparker som byggas på Västkusten, säger Romina Pourmokhtari.
Kommer det att räcka till?
– Jag tror att energimängden inte är problemet, utan snarare systemet. Vi har ju ett väldigt överbelastat elnät. Och att inte ha för mycket väderberoende kraft i kontrast med planerbar produktion, det kommer att vara den stora utmaningen framöver.
Den 16 juni höll regeringen ett klimatmöte med 234 gäster varav merparten kom från näringslivet. Vad är nästa steg där?
– Vi diskuterade mycket det som har kommit upp tidigare: vi behöver mycket mer ren el, det går för långsamt med tillstånden, hur vi ska få kompetensen för att klara av klimatkrisen och hur ska vi se till att infrastrukturen är på plats.
Romina Pourmokhtari utvecklar:
– Vi diskuterade också många detaljer, till exempel hur Sverige ska förhålla sig till en ny EU-lagstiftning, hur kan vi ställa om näringslivet så att vi bygger välstånd för Sverige även i framtiden, vi måste kunna exportera rena varor och tjänster.
Näringslivet är ju den ’nya miljörörelsen, enligt statsminister Ulf Kristersson (m). Hur kommer det att ta sig uttryck?
– Det finns en potential för Sverige som ett stort, exportberoende land som har vattenkraft, vindkraft och kärnkraft. Vi kan komma med mycket ren energi, i alla fall med den här regeringen i makten, och då finns en stor möjlighet för vår industri att ställa om och erbjuda exempelvis rena batterier och rent stål. På så sätt kan vi minska utsläppen inte bara i Sverige utan i hela världen.
Hur ser du på miljöorganisationernas reaktioner på ditt sätt att utöva ditt ämbete?
– Jag är inte särskilt förvånad. Det här är en väldigt viktig fråga, en hjärtefråga för folk som berör och som man är oroad över. Så det blir väldigt starka känslor när någon kommer till makten och säger att man kommer att förändra saker och ting. Men jag tycker att det är viktigt att faktiskt titta på innehållet i politiken och analysen av den politik som har förts. Sverige är ledande och är framgångsrikt, men vi har också brister i klimat- och miljöpolitiken som har påpekats för föregående regeringar. Där kommer den här regeringen att agera annorlunda. Förändring kan vara obekvämt, men jag är fullt övertygad om att det är jättebra för klimatet att den här regeringen har tillträtt.
Greenpeace verkar upprörda för att de inte får träffa regeringen efter att de tog ner och med sig skylten till miljödepartementet (numera klimat- och näringslivsdepartementet). Hur ser du på det?
– Jag har själv en bakgrund som aktivist. Så jag har full förståelse för den typen av engagemang. Det är min starka åsikt att man antingen agerar antingen inom- eller utomparlamentariskt. Om man bryter mot lagar och stjäl saker, då kan man inte komma på möten på Regeringskansliet, säger Romina Pourmokhtari, och lägger till:
– Jag träffar väldigt många miljöorganisationer som agerar inomparlamentariskt med jämna mellanrum. Jag hade jättegärna träffat alla som väljer att göra så.
Om Greenpeace lämnar tillbaka skylten?
– Nej. Men, det finns ju gott om olika sätt att framföra sina ståndpunkter till mig, även om vi inte ses personligen inne på departementet. Exempelvis läser jag väldigt mycket vad miljöorganisationer som inte har mig som personlig favorit skriver.
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.
Mest läst
- SvD-reporter bakom Nyamko Sabuni-scoop är sambo med…
- Arabiska partiet vill sno väljare från S och SD
- Boken som hotar storbolaget inför analysträffen – vd…
- TU rasar över Richard Jomhofs angrepp på Anders Lindberg
- Hela redaktionen stormar på Cissi Wallins sajt Gardet
- Morgan Johanssons x-sambo kandiderar för SD
- Leif Östling startar skattekommission: Vad fan får…
- Presschefen slutar på TV4 efter två månader
- Dieselgate: Fullt med soppa i Sundsvall – men…
- Bulletin byter vd