”Det har varit intensiva och inspirerande dagar här i Glasgow och nu gör vi oss redo för ungdomsdagen imorgon (fredag). Det har skrivits mycket om långa köer, strejker, covid, etc men vi har upplevt det som väldigt smidigt”, berättar Cathrine Sandegren.

Vad avhandlades idag (torsdag)?
”Idag har det varit fullt fokus på energi och mycket positivt att se konkreta handlingar när över 40 länder förbinder sig till att fasa ut kolanvändning för elproduktion och sluta bygga nya kolkraftverk. Vi på Afry har deltagit på flera seminarier idag kring hur vi kan accelerera energiomställningen och effektivisera vår energianvändning. Vi har haft otroligt spännande och positiva diskussioner med bolag och organisationer som Ericsson, Alfa Laval, ABB, ClimateView, RenewAfrica, UNDP, med flera.

Vad talades det mest om idag?
Utfasning av kol.”

Vad tyckte du stack ut?
”Det känns att det finns ett uppdämt behov att få saker att hända, samarbeta, träffas och hitta lösningar tillsammans, en slags postpandemi-känsla, även om restriktionerna var väldigt påtagliga för att inte öka smittspridningen.

Hur är känslan på konferensen idag?
”Det är mycket folk och en positiv anda”.

Har några svenskar utmärkt sig?
Jag är imponerad över flera av de svenska bolagen vi har i Sverige, flera bolag som har funnits i många år och som gång på gång lyckas ställa om och ligger i framkant när det gäller innovation, teknik och hållbarhet”.

Vad ska hända i morgon (fredag)?
”Imorgon är det Youth Day och det känns otroligt inspirerande. Cirka en fjärdedel av mina kollegor är under 30 och de ställer höga krav och svåra frågor. Många är otroligt intresserade av hållbarhetsfrågor och hos oss har de en möjlighet att vara en del av lösningen. Greta Thunberg har lyckats inspirera så många i den framtida generationen vilket är fantastiskt. Vi borde dessutom lyfta alla de unga som bidrar i den hållbara omställningen genom sitt jobb, tex i energifrågor, infrastruktur, vatten och industrin”, berättar Cathrine Sandegren, och lägger till:

”För att lyfta ungdomsperspektivet på Afry och ge de unga en röst, så har vi startat en Youth Panel som också kommer att delta på COP26 tillsammans med vår vd Jonas Gustavsson, hållbarhetschef Marie Trogstam och Johanna Blendow från Norrsken”.