Hampus Knutsson, konsult i Primes grupp för krishantering och medieträning, ser ett sätt att hantera efterspelet efter dagens presskonferens om Palme-mordet: Släpp hela utredningen fri.

Hampus Knutsson har under hela sin uppväxt intresserat sig för mordet och till och med spelat Stig Engström i en dansk dokumentär springande upp för David Bagares gata (bilden). Han, som många andra bänkade sig framför Palme-kommissionens presskonferens i förmiddags.

– Jag hade skyhöga förväntningar och det tror jag många med mig hade. Krister Petersson (åklagare) har levererat så tvärsäkra besked om att en lösning skulle presenteras. Det fanns indikationer i medierna på att man skulle langa fram ett mordvapen och eventuellt en DNA-bevisning. Så jag trodde att det skulle vara mycket starkare saker som presenterades. Det ligger mycket i spåret kring Skandiamannen, men jag kan inte tro att det räcker till att övertyga den stora detektiven allmänheten. Och man har redan ramlat på första hindret, professor Leif GW Persson som anser att presskonferensen är en ’kolossal besvikelse’.

Vad tycker du om själva utförandet av presskonferensen?
– Den var extremt myndighetsmässig. Tråkiga lokaler, fyrkantiga bord och illa knutna slipsar. Men i det här fallet handlar det inte om inramning utan om fakta som presenterades. De presenterade fakta på ett bra sätt, men det fanns för lite tekniska bevis för att detta ska kunna bli det sista kapitlet i  mordet på Olof Palme.

Hur tror du att pressinformationen kommer att tas emot?
– Det här är början till ett helt nytt kapitel kring mordet. Det som kommer att krävas är att allt utredningsmaterial släpps fritt. Det kan det bli en stor debatt kring. Men detta sätter inte punkt för diskussioner och teorier, från seriösa aktörer till foliehattar. Tvärtom kan lösningen som presenterades bli ytterligare en grogrund för vad som hände den där ödesdigra natten, 28 februari 1986, ett fruktansvärt illdåd för familjen Palme och Sverige.

Hur kommer reaktionerna i medierna att bli?
 – Detta ger upphov till ytterligare en våg av rapportering kring Palmemordet och säkert har en ny generation nu introducerats till mordgåtan som legat vilande i så många år. Efterspelet kommer säkert att handa om vem som tror på vilket spår, hur familjen och det socialdemokratiska etablissemanget reagerar och om Thomas Pettersson, som skrev boken den Osannolika mördaren, år 2018 ska få de 50 miljoner kronor (till den som löser mordet) eller inte.

Vilken krishantering borde ha gjorts i förväg?
 – Det stora misstaget av Palmegruppen är att inte kalibrera förväntansbilden. Den var att vi skulle få se revolvern och den skulle knytas till en gärningsman och det skulle sannolikt finnas DNA. Men det är ju inte bara Krister Petersson som har förmedlat bilden, medierna har förstärkt bilden av att det fanns en starkare bevisning, så känslan på pressträffen var att kejsaren var naken.

Vad kan göras nu?
– Nu handlar det om öppenhet och proffsighet. De måste svara på alla frågor utifrån de fakta de har. Jag misstänker att de kommer att presentera sin utredning i skriftlig form, men mitt förslag är att släppa sekretessen fri på hela utredningsmaterialet så att allmänheten kan hitta alternativa lösningar. Har Palmegruppen rätt i sin slutsats, ska det inte finnas någon annan lösning i materialet, säger Hampus Knutsson.