• Kategorier
  • Veckans Brief
  • Om Oss
  • Annonsera
  • Jobb
  • Tipsa Oss
  • Kategorier
  • Veckans Brief
  • Om Oss
  • Annonsera
  • Jobb
  • Tipsa Oss
  • politik
  • pr
  • lobbying
  • arbetarrörelser
  • Affärer
  • undersökningar
  • Stor
  • debatt
Prenumerera
  • Prenumerera

31 Dec 2015

”OMG, snart 2016 och ännu inte skalbar, delbar och global”

Du vet vad som gäller. Du ska: * vara relevant för din målgrupp. * ha en affärsidé som är globalt skalbar... * dessutom ha en affärsidé anpassad efter den nya delningsekonomin. * tänka mobilt och digitalt först, alltså first * med hjälpa av big data och crm lära dig så mycket om dina kunder att du ständigt kan befinna dig med rätt erbjudande där de råkar befinna sig.

Du vet vad som gäller. Du ska:
* vara relevant för din målgrupp.
* ha en affärsidé som är globalt skalbar…
* dessutom ha en affärsidé anpassad efter den nya delningsekonomin.
* tänka mobilt och digitalt först, alltså first
* med hjälpa av big data och crm lära dig så mycket om dina kunder att du ständigt kan befinna dig med rätt erbjudande där de råkar befinna sig.
* tjäna dina pengar på etthållbart, jämställt vis och dessutom bidra till samhällets bästa (csr). Och glöm inte etiken.
Du kanske har hört eller läst de smarta personer som lever på att säga smarta saker som står i amerikansk branschpress, Brit Stakston, Olle "Vassa Eggen" Lidbom, Hans "Mediaculpa" Kullin, KIT-gurun Peder Bonnier, Fredrik "Bisonblog" Wass, bloggstjärnan Viktor Frisk, viralgranskaren Jack Werner, matprataren Viggo Cavling och Jerry "Doctor Spinn" Silfwer, ja, de där som till skillnad från dig och mig inte bara försöker hitta på en korrekt affärsidé utan är så smarta att de lever på att tala om för andra hur det ska göra.

Du tänker, det där de säger är ju sant och rätt. Sedan hemma i verkstan brukar det inte vara lika lätt. Jag har själv försökt leva by The Digital Bible of the Sustainable, Shareable mobile global universe.

Det kanske går om du är Jesus eller hens lärjungar. Vi värdsliga då, ska vi lägga oss och dö? Eller försöka överleva ovanstående mardröm till checklista? För att slippa känna mig som en alltför ohållbar och sorglig medelmåtta brukar jag tänka så här:


vara relevant för din målgrupp
Eftersom bruset och konkurrensen ökar i de flesta branscher och segment uppstår den absoluta sanningen att du behöver göra skillnad för dina intressenter, eller stakeholders. Du behöver förstå deras behov och uppfylla det, alltså vara relevant. Om vi vänder på det, så kan det kännas bättre att tänka att det nog aldrig har varit en framgångsfaktor att vara orelevant. Så har du något att jobba med och lite intäkter så är du sannolikt redan relevant. Check.

ha en affärsidé som är globalt skalbar
Alla vill göra en Mojang, King eller Spotify och bygga en unicorn. Alla vill hitta den digitala tjänsten som en miljard människor vill betala några hundralappar per år för att få använda. Det ger enorma intäkter. Samtidigt är trenden med närproducerat och lokalt stark och det ger möjligheter till oss som inte har fantasi nog att räkna ut att halva jordens befolkning kommer gå igång på att krascha digitala godisbitar på rad eller gräva tunnlar som ser ut som ett lågupplöst Lego.

affärsidé anpassad efter den nya delningsekonomin
Nu räcker det inte att vara globalt skalbar. Din tjänst och produkt ska också fungera i den nya delningsekonomin som med hjälp av smart it gifter ihop resurser med behov av resurser, med Uber och Airbnb som varsin kruka med guld vid regnbågens ändar. Jaha, ungefär som tvättsugan brukar jag tänka. Bokningen med små låscylindrar var också hi tech en gång i tiden och företagen som utvecklade den tekniken kanske fick vara med i Veckans Affärer eller något då. Delning är en grundläggande självklarhet för civiliserade samhällen, kanske en del av definitionen av dem, vi har gemensamma sociala ytor och funktioner som gator, torg, sjukhus, bibliotek, skolor och ja, tvättstugor. Att kunna dela gör oss starkare. Det är en överlevnadsfaktor. Särskilt i Sverige där vi har levt under delningsekonomin i form av skattesystemet sedan länge.

mobile och digital first

Du har säkert hört det. Alla digitala tjänster ska utvecklas för mobilen i första hand, desktop i andra. Och du ska ta höjd för att allt som kan digitaliseras kommer att göra det och att nästa big shit är internet of things. Det har alltid varit så att några personer som först sett möjligheterna med ny teknik har kunnat skapa sig enorma konkurrensfördelar. De som är tidigt ute och misslyckas brukar glömmas bort. När en första digitaliseringsvågen kom runt år 1995-2000, var det många som plöjde ner hundratals miljoner på att bygga plattformar för internet som inte gav ett öre tillbaka, bland dem Bonnier, MTG/Everyday, Posten/Torget, Schibsted/Passagen för att inte tala om e-handelspionjärerna på Boo.com. Den bästa strategin kan vara att vänta tills den nya tekniken har satt sig och utvecklingskostnaderna har minskat. Om vi tänker på Spotify, Apple, Facebook och andra framgångssagor har de aktörerna anpassat sina tjänster efter hand. Och även sina affärsidéer. Spotify skulle först tjäna pengar på reklam, nu är det abonnemang som gäller.

finnas där kunden är

Varhelst dina kunder befinner sig, på sociala medier, i butiker, kan de nås via beacons, i bilens manöverpanel, i mobilen. Där ska du också befinna dig, lyder dogmen. Men är det någon som har frågat kunderna om de vill ha dig i knät hela dygnet, i hemmet och på jobbet?  Och de riktigt framgångsrika, som Apple, låter väl i stället kunderna bli ambassadörer för sina produkter och tjänster. Jag brukar intala mig att om jag har tillräckligt bra saker, så kommer kunderna. Det känns i alla fall bättre.

tjäna dina pengar på etthållbart, jämställt vis och spela rätt roll i samhället

För det första har jag med mina futtiga miljoner och fåtal anställda små möjligheter att vara eller inte vara hållbar och jämställd. Däremot är det intressant att tänka kring hållbara affärsidéer. När jag tänker på att affärsidén och visionen ska leverera tio år framöver, kan jag nämligen kasta av mig de flesta trender och tvärsäkra sanningar som oraklen gödslar med. Det mesta på checklistan ovan, ter sig då inte så dramatiskt och ödesmättat. Jag kan låta visionen styra. Dessutom, i dessa tider med fritt informationsflöde och toksnabb teknikutveckling, vet ingen, inte Ericsson, Google, Bonnier, du eller jag, så värst mycket mer än någon annan hur det kommer att bli.
Tack för att du har läst oss på Dagens Opinion under 2015 och hoppas vi hörs mer, mycket mer, 2016.
 
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare 

oskar

rahlenoskar@gmail.com

Dela inlägg

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on WhatsApp

Ämnen

bloggar

Liknande artiklar

Verktyg och strategier som moderna team behöver för att hjälpa sina företag att växa.

2020-04-05, 11:54

”Bonnier borde inte ta emot statsstöd när fria medier behövs som mest”

Bonniers medier tar emot statsstöd när regeringen stärker makten samtidigt som ägarna tar hem miljarder genom en försäljning av Bonnier Broadcasting till statliga Telia. ”Dumsnålt”, tycker Dagens Opinions ansvariga utgivare Rolf van den Brink.  

bloggar
2018-08-02, 05:06

”För vem vajar Regnbågsflaggan?”

Regnbågsflaggan som symbol för HBTQ-rörelsen skapades 1978 i San Fransciso. I dag vajar den under Prideveckan självklart på Stockholms bussar, vid bostäder, utanför Hemköp och hos Utrikespolitiska institutet, för att nämna några få.

bloggar
2018-07-29, 08:17

”Brinnande valrörelse – deja vu från 2014”

Jag brukar tänka på tiden som en spiral. En spiral som för oss tillbaka till samma lägen men på en annan nivå. Eller kalla det deja vu.  

bloggar
2018-07-18, 13:22

Världens största AI-mingel

SAKER MAN SER. Stockholm ordnar världens största konferens inom artificiell intelligens. Helsingfors ståtade med ett kanske något mindre intelligent möte. Men valet av plats för champagneminglet, Vasamuséet, förde tankarna till Socialdemokraternas val av plats för valvakan 2010, Tekniska Muséet.        #faim  #ijcai   

bloggar
2018-04-30, 11:44

”Blir de ensamkommande sista dansen för Annieansen?”

Jag minns Almedalsveckan förra året. Centerpartiet var brännheta och Annie Lööf omnämndes gång på gång som Alliansens egentliga ledare. Annieansen blev det nya samlingsnamnet för de fyra. Nu blåser vindarna åt annat håll- De senaste dagarna har varit hektiska för Annie Lööf.

bloggar
2018-04-15, 14:10

”Det nya svarta är inte en knytblus eller hijab”

Hijabuppropet startade 2013 som stöd till alla kvinnor som trakasseras för att de bär hijab. Tanken var att få opinionsbildare att sätta på sig hijab för att visa stöd och solidaritet för kvinnor som bär slöja. Uppropet startade efter att en gravid kvinna i hijab ska ha misshandlats av en främmande man på en parkering i Fagersjö.

bloggar
2018-03-30, 13:41

”Cashkamp driver lobbysmedjornas klasskamp”

Partiledarna för Sveriges två största partier tonar ner de klassiska konfliktytorna i debatten. Moderaternas Ulf Kristersson talar om vikten av ett vuxet samtal, möjligheten till social rörlighet och om behovet av stora, breda reformer som lägger grunden för nästa 20 svenska år. Socialdemokraternas Stefan Löfven trycker på behovet av överenskommelser över blocken. De tunga analytikerna tar till gal-tan-skalan för att ge en uppdaterad bild över väljarkåren agerande.

bloggar
2018-01-26, 10:27

”Valrörelsen igång och all time low (svt)”

I sedvanlig strategisk stil gick Socialdemokraterna till offensiv runt årsskiftet. Tre av partiledare Stefan Löfvens möjliga efterträdare tycks ha fått göra gesällprov. Det gick så där. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson fick bära in i valrörelsen frågan om hur nyanlända ska förses med svenska värderingar.

bloggar
2017-10-08, 08:59

”Sprid ljus över skuggbudgetarna”

I fredags klockan 12 kallar finansmarknadsminister Per Bolund (mp) och finansminister Magdalena Andersson (s) till presskonferens. På agendan står att att kommentera oppositionens budgetmotioner, så kallade skuggbudgetar. Och det finns en del skugga att sprida ljus över.

bloggar
2016-07-28, 22:05

Sveriges Annonsörer: åldersgräns på sociala medier är omöjligt

– Själv har jag en ganska liberal inställning och är ingen större anhängare av en åldersgräns. Däremot tror jag att det är viktigt att föräldrarna håller koll på och intresserar sig för vad barnen gör, säger Anders Ericsson.

bloggar
Se alla nyheter

Utvalda kategorier

AffärerAnnonsdebattprAlmedalen
Rolf van den Brink

Rolf van den Brink

2025-06-19, 09:39

”Krisvarning när kvinnorna tar över politiken”

2025-04-02, 09:02

”Sex-säkerhetsbomben (l) i regeringen”

2025-03-16, 12:55

”Northvolt visar vägen för nya påverkansmetoder – och böcker”
Se alla

DO JOBB

Inga lediga jobbannonser.

Se alla platsannonser

Mest läst

  • Prime ska bli spetsigt – erbjudanden och tjänster försvinner
  • Liberalerna har hittat en ny partiledare
  • Liberalernas partiledar-pressträff skjuts upp
  • Tidigare M-minister till Rud Pedersen
  • 93 procent i vinst för Stefan Löfven

Minst läst

  • Han gör JKL och MSL starkare på varumärke
  • Stefan Löfven (s) och Annie Lööf (c) håller pre…
  • Vänsterpartiet gör pressmeddelande av sorg för …
  • ”Dagens snackis kommer från Söder och inte Alme…
  • S föreslår en ”växa- växlareform”

Dagens Opinion är medieföretaget som riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning och digitalisering. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår kunniga publik med hjälp av journalistik av hög kvalitet. Vi lever främst på intäkter från vårt innehåll, i huvudsak från betalande prenumeranter eller temasponsorer som vill driva frågor, sätta agenda eller överföra kunskap via vårt redaktionella innehåll.
Dagens Opinion startades år 2009.

Dagens Opinion är politiskt obundet och drivs som ett privatägt oberoende aktiebolag med säte i Stockholm.

Ansvarig utgivare

Rolf van de Brink

rolf@dagensopinion.se
  • Veckans Brief
  • Dagens Opinion
  • Användarvillkor
  • Privacy Policy

© 2024 Dagens Opinion.

  • Twitterx
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram