För första gången toppar SD Novus väljarbarometer, även om första platsen inte är statistiskt säkerställd. Dt hypotetiska ”konservativa blocket”, skulle ha närmast till att bilda en regering i dag. Medan SD tar väljare från många partier, går inget väljarflöde till Socialdemokraterna.

I undersökningen har Novus intervjuat 3 994 personer per telefon, sms och post 18 november – 15 december 2019.

Andelen osäkra väljare är 5,9 procent.

Sverigedemokraterna ökar sedan förra månaden med 2,5 procentenheter till 24 procent. Sverigedemokraterna är det enda parti som inte har ingått i någon regering eller regeringsunderlag och stucker ensamt ut som oppositionsparti när förtroendet för partiledarna är rekordlågt, skriver Novus i sin analys.

Socialdemokraterna minskar med 2,3 procentenheter till 23,7 procent.

Moderaterna är fortsatt tredje parti, men tappar 0,4 procentenheter till 17,9 procent.

Det fjärde största partiet i Novus är nu Vänsterpartiet, som nästan kom upp i 10 procent, men inte på allvar hotar topptrion.

Liberalerna ligger fortsatt under riksdagsspärren.

Blockmatematiskt har regeringen, S + MP ett stöd på 28,6 procent.
Med stödpartierna L och C, skulle konstellationen kunna skrapa ihop 40,4 procent om det vore val i dag och Novus siffror prickar rätt. Dock förutsätter det att L kommer in i riksdagen.

Den gamla Alliansen kan samla 35,9 procent.

Det omtalade med hypotetiska konservativa blocket bestående av KD, M och SD skulle få 48,1 procent, och är alltså i dag det starkaste regeringsalternativet.

Vad gäller väljarflöden har, enligt Novus, SD sedan valet lockat  130 000 väljare ur soffan och 340 000 väljare från S, KD, M och L.  Socialdemokraterna har tappat 110 000 väljare till SD, men också 20 000 till Moderaterna och 90 000 till Vänsterpartiet. Däremot har Socialdemokraterna inget flöde in från något annat parti.

Den nya ordningen med SD som största parti i väljaropinionen borde få partistrategerna att hitta sätt att styra väljarflöden från SD snarare än någon historisk ärkerival.