När konferensen Ekotransport 2030s närmare 500 deltagare fick svara på frågan om politikerna gör tillräckligt för att transportsektorn ska uppfylla sina klimatmål blev tydligt.

Ekotransport 2030 är en konferens för alla som vill delta i omställningen till framtidens transportlösningar, med bland annat tankesmedjan Fores som arrangör. Den hölls 7 maj.

Deltagarna fick frågan om de tyckte politiken gjorde tillräckligt för att klimatmålet för transportsektorn ska kunna uppfyllas till år 2030.

Inte någon tycket att politiken gjorde tillräckligt. Det kommenterar Fores vd Mattias Goldmann så här:

”När en hel konferens säger att den förda politiken inte duger, så är det en oerhört stark signal om att det behöver göras mer. Den insikten har också klimat- och miljöminister Isabella Lövin, som inledde med att slå fast att transporternas klimatpåverkan faktiskt ökar, medan de måste minska mycket snabbt för att vi ska klara klimatmålen. Men när nya flygplatser invigs, nya motorvägar byggs och vi inte ens har en aktuell miljöbilsdefinition så är det lätt att förstå frustrationen, som blir desto större när så många ser att vi inte bara hotar klimatet utan också alla de hållbara affärer som bara blir av om Sverige faktiskt är ledande inte bara i snack utan också i verkstad”.

Hur agerar ni när inte politiken levererar?

”Vi kommer nu att uppvakta politiken med Ekotransport-förslagen och litar på att de sju partier som står bakom klimatmålet för transportsektorn menar allvar och alltså tar till sig expertisens samlade förslag för måluppfyllelse.”