Mora kommun tog fram sin grafiska profil redan för fem år sedan tillsammans med varumärkesbyrån Bam 54. Nu uppdateras profilen för att, som kommunen själv uttrycker det, ”motsvara dagens krav och önskemål” och att tydliggöra kommunens tjänster.
 
Uppdateringen har gjorts i samarbete med Mora-byrån Sahlsa kommunikation.
 

Morakurbitsen

Nytt är bland annat att kommunens tidigare grundfärger – beige, morarött och grått – kompletterats med ytterligare nyanser. Den nya profilen, som beskriver hur kommunens logotyp, typsnitt och färger ska användas, omfattar också två unika grafiska element, däribland ”morakurbitsen” (bilden till höger).
 
– Morakurbitsen kan man använda i det oändliga och göra hur mycket kul som helst med, berättar Moras kommunikationschef Viveka Leksell.
 
– Det var faktiskt en ung praktikant på byrån som satt och skissade under ett möte. Men så plötsligt hade han tagit fram en egen kurbits, fortsätter hon.
 
För första gången har också ett politiskt beslut tagits kring profilen, vilket alltså innebär att manualen nu måste följas mer strikt. Den antogs enhälligt i kommunstyrelsen, enligt Viveka Leksell.
 
– Det var fantastiskt, säger hon.
 
– Mora har ett otroligt starkt varumärke, men man har aldrig tagit beslut kring vilka grafiska element eller typsnitt som vi ska använda och vilka tillämpningar vi ska ha. Man har varit duktig på att förhålla sig till den gamla manualen, men det har hänt att man svävat ut lite grann och tillämpat kanske andra typsnitt, säger hon vidare.
 
Hur mycket har uppdateringen kostat?
– Jag har inte fått sluträkningen än, men det har inte varit många tusenlappar. Vi har också jobbat mycket internt. Men jag tror det landar på någonstans mellan 25 000 och 30 000 kronor.