Reformisterna körde igång 2018 och har idag 5600 medlemmar och är den största föreningen inom Socialdemokratin. Föreningen räknar nu med att kunna växla ut sin medlemstyrka i politiska förslag som ska antas på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg 3-7 november. Men organisationens styrka öppnar också för tunga poster i partiet.

Reformisterna har som övergripande syfte att verka för en ”starkare Socialdemokrati”. De anses ofta vilja ta ett steg till vänster med partiet. De kan också ses som en intern lobbyorganisation som ska förändra partiet inifrån. Att Reformisterna har en blivit maktbas visar sig när en av dess grundare Daniel Suhonen ska ha erbjudits en borgarrådstjänst i Stockholms stad. Dock avböjde han för att jobba vidare med tankesmedjan Katalys, som finansieras av de fem fackförbunden i 6F.

Reformisternas ordförande Markus Kallifatides hymlar inte om vad han ska göra i Göteborg.

– Syftet med föreningen är att vi ska driva våra förslag. Målet är partiet ska genomföra reformer i linje med vårt reformprogram. Det första steget att få reformerna sjösatta är att vårt parti går fram och vill genomföra dem, säger han.

Även om kollegan Daniel Suhonen tackar nej till förtroendeposter, innebär det inte att Reformisterna med sin tyngd kommer att få nya chanser inför valet 2022.

– Vi har personer som är nominerade på kommun- och regionnivå.

Markus Kallifatides har själv fått en öppning.

– Jag är nominerad som riksdagskandidat. Det är jag mycket stolt över och jag hoppas få chansen att kandidera.

En längre artikel om Reformisternas prioriteringar finns i Dagens Opinions veckomagasin Veckans Brief.