LO-förbunden varslar om blockader för bemanningsanställda som medel i konflikten med arbetsgivarorganisationen Kompetensföretagen inom Almega.

”Det ska inte vara billigare att ta in bemanningsanställda än att ha ordinarie personal. De bemanningsanställda ska inte heller ha sämre villkor. Detta vill inte Kompetensföretagen gå med på”, kommenterar Kent Ackholt, samordningsansvarig på LO.

Avtalet för de anställda i bemanningsföretagen gäller för alla LOs 14 medlemsförbund, som lägger sitt varslet i två steg. Det första träder i kraft 18 december klockan 6.00 och omfattar en nyanställningsblockad, övertidsblockad och en mertidsblockad. Den andra delen ska träda ikraft 7 januari klockan 6.00 och gäller arbetsnedläggelse för cirka 1 000 anställda.

”Jag beklagar att LO-förbunden har valt att säga upp avtalet och lägga ett varsel om konflikt, istället för att fortsätta förhandla. LO vill tyvärr inte följa den tecknade pensionsöverenskommelsen om avräkning på kostnaden för införande av avtalspension som har ingåtts mellan Svenskt Näringsliv och LO. De vill ha mer än alla andra på den svenska arbetsmarknaden. Vi har en överenskommelse på arbetsmarknaden om lönenivå, det så kallade märket, men detta är tydligen inte tillräckligt för LO”, kommenterar Patrik Eidfelt, förbundsdirektör på Kompetensföretagen.

här varslar LO om arbetsnedläggelse
ICAs lager i Helsingborg
Volvo personvagnar i Olofström
Q-Med i Uppsala
Sandvik Mining and Construction Tools i Sandviken
Marabou, Mondelez Produktion, i Upplands Väsby
Barilla i Filipstad
Göteborgs hamn, APM Terminals Gothenburg
DSV Solutions i Landskrona