Nytt målgruppsanpassat material och ett filmklipp ska få fler i facket att våga ta debatten om främlingsfientlighet och rasism.
 
Projektet ”Alla kan göra något” startades redan för två år sedan och har gått ut på att motverka främlingsfientligheten på arbetsplatserna. LO har utbildat både ”debattörer” och handledare, som i sin tur utbildat förtroendevalda, för att lyfta frågan.
 
– Nu lanserar vi särskilt material för olika grupper av förtroendevalda som är tänkt att kunna användas på möten och kurser, för att stimulera, säger LOs andre vice ordförande Ingela Edlund, som också är talesperson för Alla kan göra något.
 
– Jag tror att det finns en rädsla hos många att gå ut i dessa frågor. Man är kanske rädd att bli hotad. Men ju fler som vågar ta steget fram och säga att vi står upp för allas lika värde, öppenhet och tolerans, desto lättare blir det för alla andra.
 
Var sjätte LO-medlem stödjer Sverigedemokraterna. Har det något att göra med ert projekt?
– Det är klart att det fanns med i diskussionerna, men i grund och botten gör vi det här för allas lika rätt och värde, som är en kärnfråga. Vi ser inte det heller som ett arbete mot något, utan snarare att vi står upp för allas rättigheter.
 
Materialet riktar sig till bland andra ordförande, förtroendevalda, valledare och skyddsombud.