Maria Mattsson Mähl driver matchningsföretaget AlphaCE och driver opinion kring hur Arbetsförmedlingen ska organiseras. Så sent som i mars 2020 satt hon i styrelsen för Svenskt Näringsliv och nu i partiledningen för Liberalerna, där hon har avsagt sig frågan om Arbetsförmedlingen, eftersom hon skulle vara jävig. Ändå dyker hon nu upp med en egen drygt 20 minuter lång Youtube-intervju med politikern som driver förändringen av Arbetsförmedlingen hårdast, Martin Ådahl (c).  ”Jag är transparent”, förklarar Maria Mattsson Mähl.

Hur tänkte du kring intervjun av Martin Ådahl?
 – Han är ju en av de drivande av reformeringen av Arbetsförmedlingen. Det kan låta som om det var han som var först på bollen (med att reformera Arbetsförmedlingen), men nu hade han varit tyst ett tag och då kanske han hade andra saker på gång. Jag blev nyfiken och skickade ett mejl om jag fick intervjua honom, säger Maria Mattsson Mähl, och utvecklar:

– Jag tänkte att om jag är nyfiken så är säkert många andra i branschen det också. I mina sociala medier finns personal på arbetsförmedlingen och kollegor i branschen och jag tänkte att det kunde vara intressant för dem. Han (Martin Ådahl) är ju intervjuad av P1 och Agenda, men då kanske det inte är frågorna från branschen han får.

Så du grep in när journalisterna inte gav svar på dina frågor?
 – Journalister och pressen tyckte det var jätteintressant när regeringen och Centerpartiet gick samman om detta (förändringar av Arbetsförmedlingen). Just nu kanske det inte är jätteintressant för gemene man, men för oss i branschen är det fortfarande viktiga frågor.

Fick du svar på dina frågor?
 – Både jag och nej. Han säger samma som han har sagt hela tiden, att processen fortsätter och han säger att de är i slutfasen av att ta fram propositionen.

Det är inte så vanligt kanske att en opinionsbildare i arbetsmarknadsfrågor ringer en politiker och gör intervjuer. Hur ser du på det?
 – Jag tror heller inte det är särskilt vanligt. Jag är väldigt transparent. Jag skriver i bloggar och har skrivit om känsliga situationer. För mig är det naturligt.

Du sitter i Liberalernas partistyrelse och intervjuar en C-politiker. Hur tänkte du kring det?
 – Det har jag tänkt på. Jag var väldigt tydlig när jag tackade ja till valberedningen att jag inte ska ha med frågor om Arbetsförmedlingen att göra. Dyker de frågorna upp, kliver jag ur rummet. Det är inte ovanligt att man är jävig i politiken. Om man till exempel sitter i en byggnadsnämnd och det ska byggas i ens område, säger Maria Mattsson Mähl och lägger till:

– Och Martin vet om det. Skulle Martin mot förmodan ställa frågor till mig så skulle jag hänvisa till Malin Danielsson, som har frågan (om Arbetsförmedlingen) i partiet.

Till i mars 2020 satt du i styrelsen för Svenskt Näringsliv, det kan ju framstå som om du är ute och lobbar hos Centerpartiet?
 – Jaha, du tänker så. Jag tyckte frågan var spännande och det var han som pratade på. Han har ju sin bestämda åsikt, faktiskt. Jag tror inte att han är så lätt att påverka i varken den ena eller andra riktningen, säger Maria Mattsson Mähl och utvecklar:

– Jag har flera hattar och försöker vara så transparent det går. Det var helt naturligt för mig att göra intervjun. Det var ett roligt grepp och jag kan tänka mig att göra det igen.

Vidare:

– Jag hade varit mer obekväm om jag bara hade samtalat med Martin. Då hade jag suttit på mer information än mina kollegor. Så det var mer naturligt för mig att spela in samtalet. Med sociala medier får vi ett mer transparent samhälle.