Förhandlingarna mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna har strandat. Kommunal varslar. Vårdföretagarna beklagar.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin anser att Vårdföretagarna ”tvingar ut Kommunal i strejk för att slippa betala sina anställda för ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan”.

”Det är oerhört provocerande”, kommenterar Tobias Baudin.

I intervjuer benämner han motparten för ”vinstrivande”.

Kommunal har som mål att ett avtal med Vårdföretagarna ”ska vara lika mycket värt som det vi har med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)”. Men nu Vårdföretagarna ”att den särskilda satsning på yrkesutbildade som Kommunal kräver ska betalas med försämrade villkor”.

”Vi motsätter oss inte en extrasatsning på yrkesutbildade, men kostnaden måste rymmas inom de ramar vi är överens om på den svenska arbetsmarknaden”, kommenterar Antje Dedering, förbundsdirektör för Vårdföretagarna.

Klockan 9.30 idag, tisdagen 5 december, kom varslet från Kommunal. Om parterna inte kommer överens innan den 15 januari lägger Kommunal ”en nyanställnings-, mer- och övertidsblockad på privata vård- och omsorgsföretag i hela landet”. Varslet gäller undersköterskor, vårdbiträden, kockar och måltidspersonal. I nästa steg tänker Kommunal lägga ned ”på ett stort antal äldreboenden och vårdcentraler på berörda företag” från den 22 januari.